Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Veste, kdaj je čas za počitek?

Branka Grbin, Bodi Zdrava, 17.05.2017 20:00:00

Trener razkriva, kdaj si lahko brez slabe vesti privoščite dneve brez rekreacije.

Delite na:
Veste, kdaj je čas za počitek?

Če ste med tistimi, katerim telovadba predstavlja del življenja, in si z njo polnite baterije, potem ne iščete izgovorov, zakaj ne telovaditi, temveč zakaj telovaditi. Rekreacija vam je bistvenega pomena, zato se lahko kdaj zgodi, da ne znate prepoznati znakov, da je čas za počitek. Čas, ko lahko brez slabe vesti malce lenarite.

Trener fitnesa FZS Gašper Simčič pravi, da hočeš nočeš živimo v času, ko so dnevi prekratki, tempo v službi naporen, redno pa nas preganjajo tudi roki. »Vse to so glavni vzroki za stres, ki ne deluje samo kot psihična obremenitev, temveč tudi kot fizične posledice. Če poleg tega še treniramo, je to dodaten stres za telo. Prej ali slej nas posledice stresa ujamejo, ne glede na to, ali smo pretrenirani, se premalo gibljemo, imamo prevelik psihični stres, se narobe odzivamo na zunanje stresne dražljaje oziroma nakopičenega stresa ne odpravljamo v rednih regeneracijskih odmorih. Vse to so primerni trenutki, da spoznamo, da moramo malo zadihati ter spočiti telo in duha,« pravi Gašper.

Napredujemo v času počitka, ne med treningom

Zagotovo najboljši razlog za počitek je dejstvo, da napredujete samo v tem obdobju, in ne med treningom, razlaga trener. »Težko bi rekli, kaj je pomembnejše: optimalno odmerjen trening ali pravočasna in dovolj dolga regeneracija. Dejstvo je, da morata iti z roko v roki, da napredujemo.« Mnogi radi pretiravajo s številom vadbenih enot, dolžino treningov ali prevelikimi bremeni, kar Gašper pripisuje preveliki motiviranosti, nemalokrat tudi egu. A telo nas na to hitro opomni. »Veseli smo lahko, če gre samo za kronično utrujenost in padec imunskega sistema, saj lahko pride tudi do resnih poškodb, natrganin ali celo do strganega mehkega tkiva. Kar pa zahteva resno in dolgotrajno okrevanje.«

Naučite se poslušati telo

Marsikje boste prebrali, da morate vselej poslušati svoje telo, čemur hitro sledijo šale, v katerih je veliko resnice: telo si ne želi brokolija, temveč velik hamburger, raje bi poležavali v travi, kot se potili v telovadnici. Ravno zato veliko trenerjev, tudi Gašper, meni, da ga ne smemo slepo poslušati, saj nam telo z zamudo sporoča odziv naših odločitev (kar lahko hitro obžalujemo). »Ampak … vedno je ta ampak. Glava hitro najde izgovore, da ne opravimo treninga, zato moramo biti pozorni na te pasti, pa vendar, če se počutimo slabo, težko dihamo, pogosto kašljamo in kihamo … so vse to lahko znaki, da bomo s treningom stvari le še poslabšali, « opozarja.