Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Ste ves čas utrujeni in brez energij?

M.B., Maja, 12.07.2017 20:00:00

Najverjetneje imate upočasnjen krvni obtok. Da ga spet poženete in bo vaša kri hitreje zakrožila po žilah, si pomagajte z našimi nasveti.

Delite na:
Ste ves čas utrujeni in brez energij?

Nasvet 1: Nežna masaža nog

Zjutraj pod prho ali kadarkoli sredi dneva: zmasirajte si noge z mehko krtačo, v krožnih gibih v smeri od spodaj navzgor. Pri oslabljenem krvnem obtoku je treba spodbuditi prekrvitev in masaža je v ta namen odlična. Njen stranski učinek pa je tudi čvrstejša koža.

Nasvet 2: Jutranja telovadba

Veliko ljudem se zjutraj, ko vstanejo iz postelje, zvrti v glavi. Ko se prebudite, raje še malo poležite, dvignite noge v zrak in minuto »vozite kolo«. Nato vstanite, takoj stopite ob odprto okno in se dobro pretegnite. Možgani potrebujejo novo zalogo kisika. Če trpite za nizkim krvnim tlakom, dan začnite s slanim zajtrkom. Na primer s presto ali posoljenim jajcem na oko.

Nasvet 3: Izmenično prhanje z mrzlo in toplo vodo

Knajpanje oziroma izmenično prhanje bo takoj pospešilo obtok in osvežilo celo telo. Kdor ob spremembi vremena trpi za glavoboli, vrtoglavico in utrujenostjo, si z izmeničnim prhanjem izboljša razpoloženje. Telo se utrdi, navadi na temperaturna nihanja in počutje je boljše. Takole gre: začnite s toplo vodo, po desetih sekundah jo zamenjajte z mrzlo in tako dalje. Zaključite s hladnim oblivom.

Nasvet 4: Rožmarin v čaju in kopeli

Rožmarinovi listi vsebujejo eterična olja in grenčine, ki poživljajoče delujejo pri oslabljenem pretoku krvi. V najbolj vročem letnem času telo potrebuje veliko tekočine, zato si je najbolje skuhati rožmarinov čaj: žličko svežih rožmarinovih iglic prelijte z 250 ml vrele vode in počakajte 10 minut. Precedite in popijte po požirkih. Ali pa si pripravite rožmarinovo nožno kopel: tri sveže vejice rožmarina prelijte z dvema litroma vrele vode in počakajte, da se ohladi. V kopeli namakajte noge 15 minut.

Telovadba v nujnih primerih

Slabost, vrtoglavica, nemoč - vse to občutimo, kadar imamo oslabljen krvni obtok. Poživimo ga lahko s preprostimi vajami:

  • Ko stojite, se z zgornjim delom telesa sklonite proti stopalom in nekajkrat zanihajte levo in desno kot gugalnica. Kri steče v smeri srca in možganov, obtok se izboljša.
  • V stoje prekrižajte noge ter napnite mišice nog, zadnjice in trebuha. Sprostite in spet ponovite.
  • V višini prsi stiskajte skupaj dlani. Pritisk popuščajte in ponavljajte.
  • Prav tako v višini prsi z eno roko primite drugo in jo povlecite, kot bi jo želeli izpuliti. Zamenjajte stran.