Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Še zadnji napotki pred naslednjim tekaškim podvigom

Branka Grbin, Bodi Zdrava, 17.06.2017 13:00:00

Slovenci smo zagotovo postali tekaški narod, kar je spodbudno in pohvalno.

Delite na:
Še zadnji napotki pred naslednjim tekaškim podvigom

Tekaških prireditev se udeleži toliko ljudi kot še nikoli prej, saj so te postale nova oblika druženja, na katerih lahko nekaj zelo koristnega naredimo tudi za svoje telo. A nanje se je treba primerno pripraviti.

Priprave so v prvi vrsti najprej odvisne od vašega izziva: boste tekli maraton, polmaraton ali desetico? Ni pomembno, katero možnost ste izbrali, najprej upoštevajte naslednji napotek: s pripravami se ne obremenjujte in ne spravljajte v stres, saj tako zase ne boste storili prav nič dobrega, pa čeprav boste pretekli 42 kilometrov.

Potem pa poskrbite še za naslednje: tedne pred podvigom jejte veliko hrane, bogate z beljakovinami. Te naj postanejo glavni vir vaše prehrane, če niso že. Tako bi namreč moralo biti večino dni. Meso, ribe, stročnice, jajca, skuta, beljakovinske ploščice … vse to skušajte vključiti v vsak obrok dneva.

Ne omejujte se z ogljikovimi hidrati. So gorivo in morajo biti del vaše prehrane, včasih manj, včasih več. In pred tekaškim podvigom jih mora biti vsekakor več. A izberite kakšne nove, ki sicer niso redno na vašem jedilniku. Ste že pokusili sladki krompir? Kaj pa kvinojo, ki je zelo bogata z beljakovinami?

Trenirajte zmerno. Ne pretiravajte s tekom, da ne boste na veliki dan že popolnoma brez energije. Tek dan pred dogodkom izpustite in se raje dobro odpočijte.

Poskrbite za kakovosten spanec. Da bo vaše telo res pripravljeno, mora biti spočito. V posteljo se odpravljajte ob zmerni uri in zvečer ne mislite na obveznosti, ki vas čakajo naslednji dan. Pred odhodom v posteljo izključite vse naprave, nastavite budilko, da bo zvonila čez osem ur, in odmislite vse skrbi. Te bodo počakale do jutra.

Poskrbite za udobno opremo. Na dan dogodka oblecite športno opremo, ki vam najprej predstavlja udobje, moda naj bo na drugem mestu. Če vas tekaške pajkice tiščijo, a se jim ne morete upreti, ker so »tako lepe «, je bolje, da jih pustite doma. Poskrbite za ustrezen modrček, ki vam bo nudil kar najboljšo oporo, in obujte superge, ki vas preverjeno ne ožulijo.