kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Rožnata prebuja ženskost

Maja Furman, Bodi Zdrava, 26.07.2017 13:00:00

Poznate obdobja, ko vas privlači določena barva in jo nujno potrebujete?

Delite na:
Rožnata prebuja ženskost

Sogovornici, poznavalki vpliva barv na naše življenje, Tjaša Dorelay in Urška Korun, pravita, da ima vsaka barva svojo vibracijo, ki ustreza naši osebni vibraciji. »Z informacijo glede barv spoznavamo svojo lastno naravo in vzroke, zakaj nas določena barva v nekem obdobju odbija ali privlači,« pove Urška. »Zato podpiram to, da se oblačimo v pisana oblačila, saj s tem spodbudimo, da je naše življenje v ravnovesju,« pa doda Tjaša.

Modra proti oranžni

Obdobja, ko nas privlači določena barva in jo v svoj vsakdan vnašamo z oblačili, dodatki in celo hrano, se običajno končajo z zasičenostjo te barve. »To se zgodi zato, ker smo tisto obdobje potrebovali vibracijo te barve, da nas je bodisi umirjala, energizirala ali harmonizirala,« pojasni Korunova in doda, »da lahko z védenjem o barvah lažje spoznamo njihove ugodne lastnosti in prepoznamo, kaj nam določena barva pomeni in kako vpliva na naše počutje.«

»Modra barva nas pomirja in nam pomaga do ravnovesja v življenju. Nasprotno nas oranžna kliče k akciji. Ko torej v življenju potrebujemo akcijo, se obdajmo z oranžno barvo, saj spodbuja strast v odnosih in delu. Bela barva v nas prebuja nežnost, mehkobo in milino. Pomaga nam, da bolje čutimo svoje bistvo in da lažje prepoznamo, kaj si želimo. Zelena nas podpira pri osvobajanju, z njeno pomočjo se lažje odločamo in izbiramo. Zelena ima posebej zdravilen potencial, zato je prav, da si jo oblečemo, ko smo bolni. Rumena nam pomaga, da smo komunikativni in sproščeni ter samozavestni. Rdeča barva odpira naše srce in nam pomaga, da smo bolj srčni in sočutni. Podobne lastnosti ima tudi rožnata barva, ki poleg tega, da nam pomaga ustvarjati boljše odnose, pomaga tudi lažje prepoznati lepote življenja. Za izpolnjujoče in harmonično življenje priporočam nošenje raznobarvnih oblačil. Ženske potrebujemo veliko rožnate barve, saj ta prebuja žensko energijo in nas dela privlačne. Bralke spodbujam, da nosijo rožnate spodnje hlačke,« svetuje Tjaša Dorelay. »V določeni barvi ni treba nositi vseh oblačil, dovolj je, če je izbrana barva prisotna kot detajl, dodatek ali spodnje perilo,« doda Korunova.

Ne dobre ne slabe

Vsaka barva ima svojo vibracijo, s katero ugodno vpliva na naše delovanje in počutje. A le do neke mere. »Učinek barv lahko primerjamo z učinkom sončnih žarkov: na nas vplivajo ugodno, naše telo jih potrebuje, a le do neke mere. Če to mero presežemo, se pojavijo negativni učinki. Barve same po sebi niso 'dobre' ali 'slabe'. Njihov učinek je odvisen od nas; do kolikšne mere bomo določeno barvo uporabljali. Kaj je prava mera, ve vsak zase, če si le prisluhe, v kateri barvi se počuti dobro in v kateri ne. Odmerjanje posamezne barve je odvisno od posameznika,« pojasni Korunova. Nekaterih barv se drži negativna konotacija. Ena takih je črna. »Povezujemo jo z negativnim in neznanim, kot je na primer smrt. Vendar črna prinaša varnost, prizemljenost, ugodno vpliva tudi na naše kosti,« še doda Urška Korun.

Tjaša Dorelay doda, da ni v redu, če se ves čas oblačimo samo v eno barvo, »sploh v sivo, rjavo ali črno, saj s tem zapiramo svoje energetsko polje za prost pretok življenjske energije«.

Barve doma

Sogovornici se strinjata, da tudi v prostore barve vnašamo zmerno. »Predlagam, da se obdamo s pastelnimi odtenki in zgolj kakšen dodatek v prostoru izberemo v živahnejših ali temnejših tonih. Če bi v partnerski odnos želeli vnesti več strasti, predlagam, da uporabite posteljnino v oranžni. V delovni kotiček vnesite posamezne elemente v rumeni ali temno modri. V jedilnici pa se raje izogibajte oranžne, saj spodbuja apetit,« svetuje Tjaša. »Za dnevno sobo priporočam odtenke zelene, saj zelena osvežuje in harmonizira. Spalnico in otroško sobo odenite v umirjene pastele modre, zelene ali rožnate, ki sproščajo. Kopalnico povezujemo z vodo, zato jo pogosto odenemo v modro, ki hladi in deluje očiščevalno. Tudi pri izbiri barv za dom je pomembno, da se v njih počutimo dobro,« doda Korunova. Prav je, da barvno harmonijo vnašamo tudi na svoje krožnike. »Priporočam povečan vnos zelene hrane, ki nam da največ življenjske energije, krepi zdravje in dobro počutje,« pove Tjaša. »Hrana toplih barv, kot so rdeča, rumena, oranžna, naše telo greje in mu daje energijo. Hrana v hladnih barvah pa na telo deluje hladilno in osvežujoče,« doda Korunova.

Kromoterapija in vizualizacija barv

Barve lahko v življenje vnašamo tudi s kromoterapijo ali barvno vizualizacijo. »Kromoterapija ali barvna terapija je vrsta vibracijske tehnike, ki deluje na podlagi vnašanja različnih barvnih žarkov. Ti sijejo na osebo in s tem harmonizirajo njeno energijsko polje. Nekateri dodajo k tej terapiji še delo z barvnimi kristali, meditacije z vizualizacijo barve itd. Jaz osebno uporabljam barvno terapijo predvsem na področju energijske umetnosti, deloma tudi pri delu s karmično diagnostiko,« pove Korunova. Barve lahko v svoje življenje vnesemo tudi z vizualizacijo. »To pomeni, da si v sproščenem in meditativnem stanju predstavljamo določeno barvo, kako nas obliva in teče skozi nas kot žarek svetlobe. Sproščeno dihamo in uživamo v tej izkušnji nekaj minut. Priporočam, da dan začnemo z vizualizacijo mavrice. Verjemite, da bo tako začet dan lep,« pa svetuje Tjaša Dorelay.