Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Poletne skušnjave najstnikov

R.Š., Maja, 21.07.2017 13:00:00

Od omame do nezaščitenega seksa.

Delite na:
Poletne skušnjave najstnikov

S počitnicami pridejo na vrsto zabave, prve ljubezni, spoznavanje novih prijateljev in preizkušanje privlačnih stvari. Poletne skušnjave v obliki alkohola, drog in nezaščitenih spolnih odnosov so včasih tako mamljive, da mladostniki sploh ne pomislijo na posledice svojih dejanj. Zato je čas, da se pred poletnimi norčijami pogovorite s svojim odraščajočim otrokom.

Slovenski mladostniki uživajo več alkohola in drog kot evropski

V raziskavi ESPAD (the European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs), ki že več kot 20 let spremlja razširjenost alkohola in drugih drog med šolsko mladino, je leta 2015 sodelovalo 35 evropskih držav in 96.043 dijakov v starosti od 15 do 16 let (od tega 3.484 slovenskih). Iz njihovega zadnjega poročila lahko razberemo, da slovenski najstniki uživajo precej več alkohola in drog kot njihovi evropski vrstniki, trend kajenja pa v primerjavi s prejšnjimi leti na srečo upada.

V zadnjih 30 dneh, ko je potekala raziskava, je vsak dan kadilo 22 % slovenskih mladostnikov, kar je primerljivo z evropskim povprečjem. Zanimivo pa je, da v Sloveniji kadi več deklet kot fantov. Cigarete je namreč že kadila polovica deklet (v EU 44 %) in »le« 44 % fantov (v EU 47 %).

Raziskava potrjuje, da je med slovenskimi mladostniki precej razširjen tudi alkohol, saj ga je že uživalo 90 % fantov (v EU 81 %) in 88 % deklet (v EU 79 %). V zadnjih 30 dneh, ko je potekala raziskava, pa je pila več kot polovica slovenskih najstnikov (52 %) in 47 % njihovih evropskih vrstnikov. Ta trend v primerjavi s prejšnjimi leti tako pri nas kot v EU sicer upada, vendar je še vedno nevarno visok. Počasi upada tudi trend občasnega prekomernega pitja, ki je v zadnjih 30 dneh, ko je potekala raziskava, v Sloveniji znašal 44, v EU pa 35 %, vendar je delež najstnikov, ki se prekomerno opijajo, še vedno zaskrbljujoč.

V primerjavi z evropskimi slovenski mladostniki uživajo več ilegalnih drog. Te je namreč v življenju že uživalo 26 % slovenskih in 18 % evropskih najstnikov. Med njimi jih je največ uživalo kanabis oziroma marihuano (25 % slovenskih in 16 % evropskih najstnikov) - trend rabe kanabisa pa pri slovenskih najstnikih v primerjavi s prejšnjimi leti narašča.

S kozarcem v roki in cigareto v ustih

Alkohol in cigarete so dostopni tako rekoč vsakomur, ne glede na to, da jih trgovci ne bi smeli prodajati mladoletnikom. Ti namreč lahko v trgovino pošljejo odraslega, ki steklenico ali škatlico cigaret kupi brez težav, ali pa vse to enostavno vzamejo doma staršem.

Seveda je zelo pomembno, da svojega mladostnika opomnite na posledice uživanja alkohola in kajenja. Razložite mu, kaj se ob uživanju alkohola ali kajenju dogaja v njegovem telesu, kako to vpliva na njegove možgane in koliko dolgoročne škode (vključno z boleznimi) si lahko nakoplje zaradi nekaj nepremišljenih odločitev. Ne pozabite pa tudi na kratkoročne posledice uživanja teh substanc, na primer dejanja, ki se jih bo morda že naslednji dan sramoval, glavobol, želodčne težave ter nadvse neprivlačen zadah iz ust po uživanju alkohola in kajenju. Ne nazadnje pa je na mestu tudi pogovor o alkoholu in vožnji, ki nikakor ne gresta skupaj.

Če svojega najstnika zalotite med kajenjem in/ali pitjem alkohola, nikar ne zganjajte panike. Namesto negodovanja, kričanja in kazni, s katerimi ga boste zgolj odvrnili od sebe, se z njim raje mirno, potrpežljivo in razumevajoče pogovorite o tem, zakaj misli, da je to dobro, ter o posledicah njegovega početja. Najpomembnejše pa je, da ste svojemu sinu oziroma hčeri dober zgled.

Nove droge na vidiku

Na evropski, pa tudi slovenski trg ves čas prihajajo nove, neznane psihoaktivne snovi. V zadnjih petih letih so jih v državah EU odkrili že več kot 600. Med njimi zdaj prevladujejo sintetični katinoni (denimo 3-MMC ali »sladoled«), ki posnemajo učinke stimulativnih drog, kot sta kokain in amfetamin, ter sintetični kanabinoidi, ki posnemajo učinke konoplje. Slednji postajajo vse bolj priljubljeni med mladimi, saj jih v telesnih tekočinah ni mogoče tako preprosto odkriti kot THC, psihoaktivno snov, ki jo vsebuje marihuana in ostaja v telesu še dolgo po zaužitju. Tovrstne droge povzročajo evforijo in sproščanje, zato jih mladostniki pogosto uporabljajo na zabavah. Možno jih je kupiti v različnih oblikah: kot prah, kapsule, tekočine, mešanice zelišč, tablete in celo kot kopalne soli in dišave.

Med najpogostejšimi zastrupitvami z drogami, s katerimi se zadnja leta srečujejo slovenski zdravniki, pa je zastrupitev zaradi predoziranja z GHB (gama-hidroksibutirat), ki je znan tudi kot droga za posilstva. Praviloma je v tekoči obliki, brez barve, vonja in okusa. Največkrat je shranjen v majhnih stekleničkah, uporabniki pa ga odmerjajo z zamaškom. Glavni znaki zastrupitve z GHB so zožitev zavesti (od zaspanosti do nezavesti), počasen srčni utrip, bruhanje, nizek krvni tlak, upočasnjeno dihanje, znižanje telesne temperature, epileptični krči in agresivnost ob zbujanju. Znaki zastrupitve se pokažejo zelo hitro, do 45 minut po zaužitju, in izzvenijo že v osmih urah, vendar lahko kljub temu vodijo v smrt. Če torej pri človeku opazite naštete simptome, takoj poiščite zdravniško pomoč.

Pobeg v svet drog

Radovednost običajno najstnike žene v to, da posežejo po (prepovedanih) drogah. Včasih jih prepričajo tudi vrstniki, v očeh katerih si želijo mladostniki biti videti »kul«. Pogosto pa je odkrivanje in preizkušanje novih snovi zgolj pobeg iz težav, s katerimi se težko razumljeni najstniki soočajo doma, v šoli in prostem času.

V Sloveniji ni težko priti do prepovedanih drog, ki jim je večina mladih izpostavljena predvsem na domačih zabavah in v klubih. Še posebej lahko pa je priti do marihuane.

Slovenski najstniki se v primerjavi z evropskimi ne zavedajo resničnih posledic uživanja drog na njihovo zdravje. Občasno uporabo cigaret, marihuane, ekstazija, amfetaminov ter vsakodnevno pitje alkohola namreč ocenjujejo kot manj nevarne za zdravje, za razliko od evropskih mladostnikov. Naloga staršev je torej opozoriti otroke na posledice uživanja (prepovedanih) drog. Seveda pa se morate najprej sami poučiti o tem, da boste o tveganju lahko poučili svojega najstnika.

Ne pozabite, da boste s trdo roko dosegli ravno nasproten učinek od želenega, s kaznijo pa otroka le še odgnali od sebe. Bolj ko ste v stiku s svojim otrokom oziroma bližje ko sta si, lažje boste opazili morebitne spremembe v njegovem obnašanju in doživljanju. Zato je tako pomembno, da se v družini čim več pogovarjate oziroma da se znate pogovarjati. Tako boste lahko rešili marsikatero težavo, vaš najstnik pa bo spoznal, da je družina tista, ki ji lahko zaupa in ki mu bo pomagala v stiski. To pa je pomembno dejstvo, zaradi katerega morda ne bo posegel po drogah.

Od poljubov do (nezaščitenega) seksa

Starši si včasih nočejo ali pa ne zmorejo priznati, da je njihov otrok že spolno aktiven, vendar je to realnost, zato se je pametno čim prej soočiti s tem in otroke poučiti o odgovornosti njihovih ravnanj in posledicah. O tej temi vaš mladostnik sicer že veliko ve, kljub temu pa ima zagotovo še nešteto vprašanj. Le kdo bi mu lahko brez zadržkov odgovoril nanje, če ne ravno vi?

Raziskave so pokazale, da imajo mladostniki iz družin, kjer se odprto govori o spolnosti, prvi spolni odnos kasneje kot otroci iz družin, kjer je spolnost tabu, poleg tega je pri njih večja verjetnost, da bodo uporabljali zaščito.

Pogovorite se z mladostnikom o posledicah nezaščitenih spolnih odnosov, ki lahko človeku povsem spremenijo življenje. Pred spolno prenosljivimi boleznimi in neželeno nosečnostjo se lahko in se tudi morajo zaščititi. Poučite jih o uporabi kondoma kot edine vrste zaščite, ki ščiti tudi pred spolno prenosljivimi boleznimi, ter o številnih drugih možnostih kontracepcije, ki so na voljo. Imejte v mislih, da je pogovor o spolnosti bolj kot za vas neprijeten za odraščajočega najstnika, zato bodite potrpežljivi, razumevajoči in odprti. Dajte otroku vedeti, da vam lahko zaupa, predvsem pa mu povejte, da je povsem normalno in zdravo govoriti o tako pomembnih stvareh, kot je spolnost.