Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Pleše lahko vsak!

R. Š., Ženska, 19.07.2017 20:00:00

Pomaga nam pri razvoju, znanstveniki pa so ugotovili celo, da pomembno prispeva tudi k zniževanju verjetnosti za pojav demence.

Delite na:
Pleše lahko vsak!

Mislite, da ne znate plesati? Motite se! Ples je povsem naravna, prvinska oblika gibanja, želja po plesu pa nekaj povsem običajnega. Vsak od nas ima smisel za ritem že, ko se rodi. Ali bomo to danost razvijali naprej, pa je odvisno predvsem od naših interesov.

Z vidika motoričnih spretnosti je ples odlična vadba, saj nam pomaga pri pridobivanju ravnotežja, koordinacije ter poskrbi za boljšo gibljivost in ne nazadnje za večjo moč. Te spretnosti so seveda tudi prirojene, vendar pa jih lahko s pomočjo plesa še izboljšamo. Ples tudi povečuje telesno vzdržljivost, spodbuja k pravilni telesni drži, hkrati pa je odlična aerobna vadba, ki zbistri misli in požene kri po žilah, zato je zelo priporočljiva oblika rekreacije.

Telovadba za male sive celice

Medtem ko plešemo, razgibavamo tudi male sive celice. Odločitev v delčku sekunde, kako bomo izvedli določen gib v točno določenem ritmu glasbe, in gibanje obenem namreč spodbujata delovanje možganov in krepita spomin. Ljudje, ki redno plešejo (profesionalno ali zgolj rekreativno), naj bi veliko lažje in predvsem bolj učinkovito sprejemali informacije in pomnili ter naj bi bili dlje časa skoncentrirani v primerjavi z drugimi ljudmi.

Znanstveniki so odkrili, da ples pomaga celo pri zniževanju verjetnosti za pojav demence. Redno plesanje naj bi namreč zmanjšalo to verjetnost za kar 76 odstotkov. Da so pozitivni učinki plesa res dolgoročni, pa dokazujejo tudi rezultati 21-letne študije o vplivu družabnega plesa na upokojene seniorje, ki so jo izvedli na Albert Einstein College of Medicine v New Yorku. Ti so namreč razkrili, da lahko ples celo zaustavi napredek Alzheimerjeve bolezni, demence in izgube spomina. Strokovnjaki z omenjene fakultete, ki so preučevali 75- in večletnike, pa so ugotovili tudi, da redna plesna aktivnost stimulira delovanje naših možganov v veliko večji meri, kot pa na primer branje ali reševanje križank.

Krepi samozavest in osrečuje

Ples dokazano pomaga pri izražanju čustev, nas umiri in povečuje koncentracijo. Poleg naštetega ples tudi pomembno vpliva na samozavest, saj nam pomaga do zdrave samopodobe. Nastopi in dejstvo, da smo del skupine ali para, ki brez nas ne bi mogel delovati tako kot deluje, v nas namreč vzbujajo pozitivne občutke pripadnosti, kar nedvomno vpliva na našo samopodobo. Ne nazadnje pa redna plesna aktivnost povečuje raven serotonina, tako imenovanega hormona sreče, zato ples tudi krepi občutek ugodja in iz nas izvablja optimizem ter nas osrečuje.

Združuje in povezuje

Če ste se odločili za katero izmed vrst skupinskega plesa, ste izbrali modro, saj nas skupinski ples združuje in povezuje. Med plesom namreč spoznavamo nove ljudi, se družimo, prijateljujemo in povezujemo s sebi enakimi, kar nam pomaga pri sklepanju poznanstev in prijateljstev ter pri vzpostavljanju/vzdrževanju družabnih stikov. Med plesom je vse to lažje, saj smo takrat najbolj sproščeni in odprti za nova poznanstva in nove ideje. V skupini pa se poleg tega tudi naučimo skupinskega delovanja in prilagajanja ter bolj občutimo povezanost. Seveda pa je prednost tako skupinskega plesa kot tudi plesa v paru tudi ta, da moramo pri plesu vedno upoštevati določena pravila ter se potruditi zase in za skupino oziroma soplesalca, če želimo doseči neki uspeh oziroma rezultat, kar pomembno vpliva tudi na našo samodisciplino.

Ples osvobaja

Sodobne ženske smo mame, žene, gospodinje, prijateljice in še kaj, poleg tega pa hodimo še v službo. Ker vsak dan krmarimo med službenimi, družinskimi in drugimi obveznostmi, smo pogosto preobremenjene in v neprestani bitki s časom, kar se odraža na našem zdravju, počutju in ne nazadnje nezadovoljstvu, ki vpliva tudi na naše najbližje.

Vsak bi si moral vzeti nekaj časa zase, in to prav vsak dan. Se sliši kot misija nemogoče? Začnite z majhnimi koraki. Vzemite si vsaj eno uro na teden za ples in se prepustite njegovim blagodejnim učinkom. Presenečeni boste nad rezultatom, poleg tega pa se boste z veseljem vračali v plesno dvorano.

Če vas do zdaj nismo prepričali, da bi začeli plesati, predstavljamo še 15 dodatnih razlogov za to.

  1. Ples je primeren prav za vsakogar, ne glede na starost.
  2. S pomočjo plesa lažje premagujemo stres.
  3. Ples nam pomaga ohranjati vitalnost in zdravje.
  4. S plesom krepimo zdravje mišic in ohranjamo prožnost sklepov.
  5. Ples pomaga pri izgubi ali ohranjanju telesne teže.
  6. V plesni šoli ali na plesišču spoznavamo ljudi s podobnimi interesi.
  7. Ples nam pomaga pri vzpostavljanju in krepitvi pravilne telesne drže in ravnotežja.
  8. Skozi različne vrste plesa lahko spoznavamo različne kulture.
  9. S pomočjo plesa lažje komuniciramo z ljudmi – bodisi tekom plesa bodisi po njem – saj smo bolj sproščeni in bistrih misli.
  10. Ples lahko postane hobi oziroma nova veščina, ki se je učimo, kar nam lahko (še bolj) dvigne samozavest.
  11. S plesom lažje izrazimo sebe oziroma svoj jaz in svoje občutke ter se tako bolj spoznamo.
  12. Ples in glasba gresta z roko v roki, kar nam da (dodatno) energijo.
  13. Med plesom lahko pobegnemo v drug svet.
  14. Med plesom smo lahko točno to, kar smo.
  15. Ples je preprosto zabaven!

Ali ste vedeli?

● Plesali so že praljudje. Dokaz za to so našli na 9000 let starih jamskih slikarijah v Indiji.

● Afriškim sužnjem, ki so jih pred 300 do 400 leti pripeljali v Brazilijo, so prepovedali vaditi borilne veščine, zato so razvili mešanico plesa in borilnih veščin, ki se danes imenuje capoeira.

● Valček se je v Angliji pojavil pred 200 leti, kamor so ga iz Evrope prinesli vojščaki takratnih Napoleonovih vojn.

● Breakdance je nastal kot manj smrtonosna oblika boja med sprtimi tolpami v newyorškem predelu Bronx v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. V devetdesetih pa se je razvil v svetovno znano plesno zvrst, ki se pleše še danes.

● Najbolj senzualna zvrst plesa je brez dvoma tango, ki izvira iz Argentine, razvil pa se je leta 1890.

● Ples fokstrot je leta 1914 izumil Harry Fox.

● V Turkmenistanu je bil balet med leti 2001 in 2008 prepovedan, ker naj bi bil tuj tamkajšnji kulturi.

● V mestu Kalamazoo v ameriški zvezni državi Michigan so leta 1923 sprejeli zakon, ki plesalcem prepoveduje, da bi si zrli v oči.

● Egiptovski zakon zapoveduje trebušnim plesalkam, da med plesom zakrijejo svoj popek.

● Verjetno ste že slišali za ime Tupac Shakur? Pokojni ameriški raper iz zgodnjih devetdesetih let, ki je verjetno najbolj poznan po svojem hitu Changes, je bil, preden je začel »repati«, baletni plesalec.

● Voltaire je nekoč dejal: »Dovolite nam brati in plesati; ti dve obliki razvedrila nikoli ne bosta naredili škode na svetu.«