Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Petje pod prho ali v avtomobilu nas osrečuje

A.R., Maja, 24.04.2017 20:00:42

Petje nam vrača dobro voljo, krepi imunski sistem in nas osrečuje!

Delite na:
Petje pod prho ali v avtomobilu nas osrečuje
dk

Kdor rad prepeva, tudi dlje časa ostane zdrav, ima več pozitivne energije in je v življenju nasploh veliko bolj zadovoljen. Potrebujete še kakšen argument za petje? Ne? Potem pa si hitro zamrmrajte svojo najljubšo melodijo!

Most med dušo in telesom

Posebnost petja je ta, da pri njem usklajeno sodelujeta duša in telo. Konec koncev je grlo ravno med možgani in preostalim delom telesa, kar torej pomeni, da simbolno povezuje našo fizično in mentalno naravo.

Za večjo samozavest

Med petjem drugače vdihujemo zrak kot med govorjenjem ali intenzivnim ukvarjanjem s športom. Dihamo namreč enakomerno in globoko iz trebuha, kar nas pomirja in notranje uravnovesi. Med petjem telesno držo spremenimo tako, da smo stabilnejši, z obema nogama trdno na tleh, zato postanemo bolj samozavestni in zadovoljni sami s seboj, kar pa posledično vpliva tudi na pospešeno izločanje hormona sreče v kri.

Adijo, smrčanje!

Petje ima zdravilne učinke. Dokazano je namreč, da prepevajoči bolniki hitreje okrevajo, bolečine se zmanjšajo, dihalne poti pa razširijo. S petjem za 30 odstotkov zmanjšamo tudi smrčanje in jecljanje ter še nekatere druge govorne napake.

Je pomembno, kaj pojemo?

Ne, pojemo lahko vse, kar nam ugaja in nam v danem trenutku najbolj razvedri razpoloženje. Nekateri slabo voljo preganjajo z veselimi melodijami, drugim pa dobro denejo bolj melanholični toni. Vsak mora sam ugotoviti, kakšna pesem mu je bolj pisana na kožo.

Posluh za vse

Vsak človek ima določeno stopnjo posluha, saj se ga že v otroštvu naučimo avtomatično, tako kot hoje in govora. Morda posluha res niste razvili tako dobro kot operni pevci, vendar to še ne pomeni, da si sem ter tja ne smete zažvižgati kakšne dobre popevke. V dobro zaprti kopalnici ali avtu si le brez skrbi dajte duška, saj vas tako ali tako ne bo slišal nihče!