Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Olajšajmo si PMS po naravni poti

Helena Primic, Bodi Zdrava, 16.05.2017 20:00:00

Le katera se lahko smehlja, ko se počuti napeta kot balon, ko jo boli križ in se občutljivih in napetih dojk niti dotakniti ne sme …

Delite na:
Olajšajmo si PMS po naravni poti

Pa vendarle, tako kot na vse na tem svetu lahko tudi na dneve pred menstruacijo pogledamo drugače. Se malo bolj potopimo v svoj svet in preizkušamo, kaj najbolj pomaga k našemu boljšemu razpoloženju in katera hrana ter vaje povzročijo, da se v svojem telesu počutimo prijetno. Pripravili smo vam nekaj namigov, preizkusite jih in posvojite tiste, ki so se pri vas izkazali kot najuspešnejši.

Proti napetosti in zatekanju

Ko smo z živci na koncu, nas ob pamet spravi še napet trebušček, in če res ni naš dan, še prsi, za katere se nam zdi, da so kot baloni, prsti, ki se zaradi oteklin spremenijo v debele klobasice, nabiranje vode v srednjem ušesu pa lahko povzroči omotičnost.

Kako si pomagate?

Za dobro jutro popijte limonado ali kivijev smuti, za dober dan pa pojejte solato z rdečo papriko ter poskrbite, da bo vaše telo dobilo dovolj vitamina C. Pomanjkanje tega vitamina namreč povzroči zadrževanje vode, pomanjkanje energije in težave s prebavo.

Žvečite zeleno in peteršilj, saj sta naravna diuretika. Da ju boste lahko zaužili več ali že zjutraj, si iz njiju pripravite tudi sok. Za boljši okus dodajte jabolko in korenje. V pomladnem času si privoščite tudi veliko skledo regrata; poskusite ga tudi v obliki smutija (zmešajte pest regrata, dve jabolki in majhno rdečo peso).

Jejte jogurt. Če vam ne diši v svoji navadni različici, si ga privoščite s kosmiči, zmešanega z najljubšo domačo marmelado ali s koščki svežega ali posušenega sadja, osvežujoč napitek boste dobili, če ga boste zmešali s svežimi sokovi, vmešate ga lahko v svoj smuti; če ga boste zmešali z drobnjakom, redkvicami ali žličko gorčice, bo okusna pomaka za pečen krompir, tortilje ali zelenjavne paličice. Zakaj jogurt? Ker so v njem probiotične kulture, ki pomagajo vzdrževati prebavne naloge v črevesju.

Namesto kave ali črnega čaja, ki vsebujeta kofein, ki zvišuje občutljivost in nelagodje, popijte skodelico zeliščnega čaja. Zeliščni čaji bodo delovali pomirjujoče. Če jim boste dodali še komarček in janež, bodo mirili tudi neobrzdano prebavo. Za dvig razpoloženja, umiritev in blaženje bolečin poparite žličko vrtničnih listov in pol žličke baldrijana. Pustite stati deset minut, če želite, sladkajte z žličko medu in uživajte v dišečem in okusnem napitku.

Povečajte vnos vitamina E, saj blaži bolečine in zatekanje dojk pred menstruacijo. Grizljajte oreščke, bučna in sončnična semena, veliko ga je tudi v hladno stiskanih oljih, špinači, polnozrnati hrani, olju žitnih kalčkov, avokadu, beluših, korenju in morski hrani.

Pojdite v savno. Sprostila bo napetost v telesu, odplavila odvečno vodo v telesu ter poleg telesa sprostila tudi vaše misli.

Proti nejevolji

V času pred menstruacijo smo ženske bolj razdražljive. Zelo hitro nas vrže iz tira že najmanjša malenkost, občutljivejše smo, hitreje se počutimo ranjene, ogrožene …

Kako si pomagate?

Privoščite si slastno ribo na orehovi posteljici. Zraven se bo lepo podalo pečeno korenje. Omenjeno kosilo vas ne bo le nahranilo, temveč obogatilo tudi za vitamin B6, ki pomaga uravnavati ženske hormone in preprečuje depresivno razpoloženje.

Jutro in večer začnite z zahvalo – za dan, ki vam bo oziroma je prinesel kaj, kar ste si zaželeli, pa tudi kakšen izziv, ki ste ga uspešno rešili.

Zavedajte se, da ste »v tistem času« – najbolje, da svoje razpoloženje spremljate na menstrualnem koledarčku, kjer lahko s tiskanimi črkami zapisujete svoje počutje ob posameznem dnevu, na primer D – depresija, J – jeza, Ž – žalost, R – razdražljivost, H – hrepenenje po hrani … Tako boste bolje spoznali sebe, ob opazovanju posameznih dogodkov dneva in vaših odzivov nanje pa boste hitro videli, kaj in kako vas najhitreje vrže iz tira. Tako boste težavna razpoloženja tudi lažje rešili – ko se jih boste zavedali, se ustavite in premislite, ali je res ves svet (ali le mož, ali otrok, ali trgovka, ali policist, ki vas je ustavil) naperjen proti vam. Najverjetneje ne, kajne? Globoko vdihnite in skušajte zaznati svoja občutja. Sprejmite jih, z njimi ni nič narobe. Takoj ko vam bo to uspelo, se bodo napetost, jeza, žalost ali vzkipljivost raztopile in delovali boste lahko spet razumsko. Če se vam zdi, da prevečkrat izgubite nadzor nad seboj ali da ste preveč(krat) depresivni, poiščite terapevta, da vam bo pomagal poiskati nove možnosti spoprijemanja s težavami in težavnimi dnevi.

Vzemite si pet minut in sedite v miren kotiček. Roke naj počivajo na kolenih. Zaprite oči, globoko vdihnite in štejte do deset. S ponovnim štetjem do deset počasi izdihnite. Sproščajte se toliko časa, kolikor vam prija. Različica leže: dihajte tako, da ležite na hrbtu, vaše roke pa nežno počivajo na predelu maternice.

Naj vam pomagajo kristali. Mesečev kamen naj bi pomagal pri uravnavanju in sproščanju čustvenih stanj, ima blagodejen učinek na vse telesne tekočine in sprošča napetost v trebuhu. Njegov učinek povečajte tako, da en kamen položite na vrh glave, po enega na sprednji del obeh ramen pri pazduhah in enega na vsak kolk. Ob močnih in bolečih menstruacijah kristaloterapevti priporočajo, da v hlačnem žepu nosite manjši temni opal.

Poskrbite za miren spanec. Pred menstruacijo po navadi temperatura ženskam rahlo zraste, zato se pokrijte s tanjšo odejo, ki jo za mirnejši in slajši sen nakapajte z nekaj kapljicami eteričnega olja sivke. Pred spanjem ne glejte vznemirljivih in nasilnih oddaj in ne berite srhljivih romanov, saj lahko neopazno vplivajo na vaš miselni svet in povečajo ali celo povzročijo strah. Raje poslušajte sproščujočo glasbo ter berite lahkotne zgodbe ali poezijo.

Glejte komedije. Je že res, da sta PMS in menstruacija čas, ko naj bi se posvetili sebi, toda vsi vemo, da je smeh pol zdravja. Zato naj bodo dnevi PMS dnevi za komedije. Ko se boste nasmejali od srca, se bo dvignila raven endorfinov, hormonov sreče, ki vam bodo pomagali, da se boste lažje nasmejali tudi ob zahtevnejših razmerah, kot je gledanje komedije.

Proti veliki želji po hrani

Narobe svet, kajne? Prav v času med PMS-om, ko se nam zdi, da nujno potrebujemo čokolado in kavo ali pa čips in kozarec vina, strokovnjaki te razvade odsvetujejo zaradi ohranjanja enakomerne ravni krvnega sladkorja in proti zastajanju vode ter napetosti.

Kako si pomagate?

Da boste lažje premagali željo po sladkem, postavite na vidno mesto v kuhinji skledo s sadjem, ki ga imate najraje. Če boste ob želji po sladkem zagrizli v sočne vitaminske bombe, vas bodo osvežile, napolnile in zmanjšale željo po prečiščenem sladkorju. V manjšo skledico zmešajte še oreščke in semena, ki bodo zmanjšali željo po mastnih jedeh.

Če bi v času PMS-a radi nenehno nekaj grizljali, si v posodice narežite zelenjavo – korenčkove, zelenine, paprikine in bučne palčke (lahko jih pomakate na primer v jogurtovo pomako, gvakamole, humus).

Namesto čipsa si specite krompirjeve krhlje v pečici (premažite jih z olivnim oljem in posujte s svežimi zelišči, kot sta rožmarin in timijan) – okusna tolažilna hrana vam bo hitro priklicala nasmeh na usta. Če bodo krompirčki premalo, si naredite še jogurtovo pomako z zelišči, zraven pa si privoščite veliko skledo najljubše solate.