stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Očistite telo

C.R., Bodi Zdrava, 19.04.2017 13:00:50

S čiščenjem telesa odplaknemo strupe.

Delite na:
Očistite telo

Pri razstrupljanju se naše telo znebi vseh odvečnih strupov, pri njem pa sodelujejo tako debelo črevo, jetra, ledvica, pljuča, limfne žleze kot tudi koža. S spomladanskim čiščenjem telo pripravimo na spomladanski ritem, s pospešeno presnovo pa se izboljšata tudi energijska raven in čustveno počutje. Vsekakor pa je treba upoštevati naslednje pravilo: razstrupljanje ne pomeni, da smo na strogi dieti, prav tako ne poteka vedno v obliki posta. Večinoma gre zgolj za premik k lažjemu in bolj zdravemu načinu prehranjevanja.

Preden začnete

Preden se lotite razstrupljanja, je pomembno, da premislite in si izberete čas, trajanje in način. Vsekakor pa ves čas upoštevajte svoje zdravstveno stanje in konstrukcijo telesa. Nekaj, kar blagodejno deluje na vaše telo, je lahko za nekoga drugega škodljivo! Pred spremembo prehranskega režima je priporočljivo, da telo pripravite na čiščenje. V času priprave, ki lahko traja do enega tedna, ne pijte kave in energijskih napitkov, izogibajte se industrijsko predelani hrani, mesu in mlečnim izdelkom ter sladkarijam. Po enem tednu se lotite spomladanskega čiščenja, ki lahko traja največ do dva tedna.

Koraki do zdravja

Pol meseca uživajte nizkokalorično hrano, predvsem sezonsko sadje in zelenjavo ter živila, bogata z vlakninami. Privoščite si tudi hrano z visokim odstotkom beljakovin. Hrano uživajte surovo ali kuhano, z jedilnika pa izločite ocvrte in pečene jedi. Pozorni bodite tudi na količino soli, saj sol zadržuje vodo v telesu in preprečuje čiščenje. Med razstrupljanjem bodite ves čas telesno dejavni, vsak dan se odpravite vsaj na polurni sprehod. Z gibanjem se boste prepotili in telesu pomagali izločiti odvečne snovi in strupe. Lahko se odločite tudi za obisk savne ali limfne masaže, saj obe spodbujata izločanje strupenih snovi skozi kožo. Popijte veliko vode, saj ta pospešuje presnovo, dvigne raven energije, daje občutek sitosti in pomlajuje.

Hrana za razstrupljanje

Priporočljivo je, da v času regeneracije uživate čim več sezonskega sadja, zlasti limon in jabolk, saj razstrupljajo jetra. Jejte čim več zelene zelenjave, nikakor pa ne pozabite na brokoli, zelje in brstični ohrovt. Priporočljivo je, da pijete tudi zeleni čaj, saj razstruplja organizem in pomirja. Na jedilnik ne pozabite vključiti zdravega vira maščob, kot so laneno in olivno olje, orehi in ribe. Hrani lahko dodate tudi suhe morske alge, saj globinsko razstrupljajo, čistijo limfni sistem in krepijo imunskega.

Razstrupljanje telesa

Neodvisne raziskave, ki so jih opravili v ZDA in Veliki Britaniji, so pokazale, da je v okolju veliko različnih strupenih snovi, med katerimi so mnoge težke strupene kovine. Človeško telo se samo ne more očistiti vseh teh škodljivih snovi v velikih količinah, še posebno ko gre za tako nevarne snovi, kot so živo srebro, arzen in svinec. Vitamina C in E, velika vsebnost alg, ki vsebujejo klorofil, jabolčna kislina in ustrezna količina selena skupaj tvorijo učinek odpravljanja toksičnih snovi v telesu, še preden bi bile zanj škodljive.