gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Nove vadbe za aktivno jesen

Branka Grbin, Bodi Zdrava, 16.09.2017 13:00:00

Saj ste že slišali rek, ki kroži zadnje čase: poletna telesa se delajo pozimi.

Delite na:
Nove vadbe za aktivno jesen

Torej je jesen namenjena predpripravam, preverjanju terena, kako bomo naslednje mesece skrbeli za svoje telo, da bomo samozavestno paradirali na plaži prihodnje poletje.

Pot do vitkejšega in fit telesa se zdi preprosta: več se gibaj in manj jej. V teoriji lahko izvedljivo, v praksi pa težje, predvsem če v rekreaciji ne uživate. Če vam to predstavlja neprijetno opravilo in se med vadbo silite in mučite, niste zase naredili nič. Vadba, v kateri uživate, namreč vpliva tudi na psihično zdravje, in takoj ko boste začeli telovaditi z veseljem in tako, da boste komaj čakali naslednjo uro, se bo začela uspešna pot do boljše različice sebe. Če ste siti klasičnih oblik, kot so tek, aerobne vaje in fitnes, september namenite preizkušanju zabavnih vodenih vadb. Kdo ve, morda najdete svojo naslednjo odvisnost.

Twerkish

Kot ste najbrž že uganili, gre za vadbo, pri kateri je v ospredju gibanje medenice oziroma zadnje plati. Skozi ogrevanje, vaje za krepitev mišic, raztezanje in kardio vadbo boste poskrbeli za lepo oblikovan trebušček, noge in zadnjico. Za lažjo predstavo: pri tej vadbi se mišice oblikujejo po načelu pilatesa. Twerkish lahko preizkusite v Fitnes centru BIT.

Reha pilates

Gre za vadbo, ki je prilagojena posamezniku in njegovim zmožnostim. Vaje se izvajajo v prilagojeni obliki, po načelu »kolikor lahko«, lahko s pripomočki (trakovi, žoge) ali brez. Z vadbo predvsem stabiliziramo hrbtenico, medenico, sklepe in celotno telo. Reha pilates lahko preizkusite v Športnem klubu V gibanju.

Spinning

Vadba, ki je obnorela ZDA, pri nas pa šele postaja priljubljena. Namenjena je ljudem, ki želijo motivacijsko vadbo, a še vedno po ritmu svojih zmogljivosti. Tudi če niste navdušeni nad vadbami, ki temeljijo na koreografiji, lahko še vedno uživate v spinningu, saj ne vsebuje ritma ali zapletenih gibov. Vaditelj vam skozi vadbo daje navodila, koliko upora dodati, kako hitro pritiskati na pedala, kolikšen bi moral biti vaš srčni utrip in kakšne gibe izvajati (na primer poganjati stoje, sede, sprint …). Spinning lahko preizkusite v Cube Fitnessu.

Piloxing

Piloxing je visoko intenzivna intervalna vadba, ki povezuje moč in hitrost boksa ter gibljivost pilatesa. Med vadbo se uporablja rokavice piloxing, ki še dodatno poskrbijo za oblikovanje rok oziroma celotnega telesa ter moč srčne mišice. Skozi prepletanje elementov boksa, pilatesa in plesa boste učvrstili telo, tako fizično kot tudi psihično, obljubljajo v Fitnes centru BIT.

HIIT Fit

HIIT je kratica za visoko intenzivni intervalni trening. Primeren je za tiste, ki pri vadbi radi daste vse od sebe, saj ni veliko časa za regeneracijo, ker telo potiskamo do meje zmogljivosti. Vadba se izvaja brez pripomočkov, le z lastno težo, z njo pospešeno kurite maščobe in izboljšate prebavo. HIIT Fit lahko preizkusite v Cube Fitnessu.

Metabolic Effect

Vadba je primerna za vse, ki nimajo časa, a si želijo biti aktivni, saj vzame le trideset minut. Priporočljiva je tudi za tiste, ki imajo počasno prebavo, saj pospeši delovanje presnove. Vadba je visoko intenzivna, prisoten pa je tudi trening z utežmi. Z visoko ravnijo treningov boste lahko dosegli tako imenovani učinek »after burn«, ki telo prisili, da kuri maščobe tudi dva dni po koncu vadbe. Vadbo lahko preizkusite v Cube Fitnessu, Laguna Befit centru in Fitnes centru BIT.


A pozor: pred preizkušanjem vsake nove vadbe morate inštruktorju povedati, da je to za vas nekaj novega, in ga obvestiti o morebitnih poškodbah in bolečinah. Le tako bo vaš trening učinkovit in varen. Če pa imate res specifične težave, je še vedno najbolje, da pomoč pri gibanju poiščete pri osebnem trenerju.

V Ljubljani lahko poleg mnogih fitnesov najdete tudi poseben prostor za vadbe, ki jih izvajate pod nadzorom različnih osebnih trenerjev: Feniks studio ponuja skupinske treninge (do 8 vadečih v skupini), tako imenovane polzasebne treninge (trening v majhni skupini od 3 do 5 vadečih z elementi osebnega trenerstva) in osebno trenerstvo (en ali dva vadeča).