milano, ulični prodajalec Svet24.si

Po polnoči nemogoče do sladoleda in vode

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Nasveti za sproščanje z vsega sveta: ZDA

Mateja Bevk, Maja, 20.08.2017 13:00:00

Preprečevati je bolje kot zdraviti. V to verjame veliko ameriških znanstvenikov, zato priporočajo: vsak dan izvajajte protistresne trike, pa bo vaše življenje lažje in boljše!

Delite na:
Nasveti za sproščanje z vsega sveta: ZDA

Nakupovanje: Pojdite po nakupih! Za to vam ni treba zapraviti veliko denarja, vseeno pa boste pridobili mnogo koristi. Raziskava, narejena v Michiganu, je namreč pokazala: že samo sestavljanje nakupovalnih seznamov in sprehajanje skozi trgovine v mislih zelo zmanjša simptome stresa.

Čepki za ušesa: Zvoki, ki sicer niso dovolj glasni, da bi vas zbudili, vseeno motijo pomembno fazo nočnega počitka. Ameriški strokovnjaki za spanje zato priporočajo: uporabljajte čepke za ušesa in v nov dan se boste zbudili spočiti in dobre volje.

Hvaležnost: Sije sonce? Recite »hvala«. Iz kuhinje diši po sveži kavi? Recite »hvala«. Vas soseda veselo pozdravi? Recite »hvala«. Čim bolj cenimo drobne stvari v življenju, tem lažje nam je premagovati vsakdanjo jezo, težave in odganjati od sebe stres.

Vonj po citrusih: Alternativni zdravilci so odkrili resnično preprost trik proti stresu na delovnem mestu. Delavci, ki med službenim časom vohajo eterično olje grenke pomaranče, se počutijo iz minute v minuto notranje močnejši, budnejši, poživljeni in razbremenjeni.

Nasitna solata: Zeleni listi solate delujejo kot tableta za sproščanje. Prehranski strokovnjaki iz Connecticuta pa so celo izmerili: tri velike porcije zelene solate tedensko zmanjšajo koncentracijo stresnega hormona kortizola v telesu za 33 odstotkov v enem mesecu. Podobno kot solata deluje na kortizol tudi poslušanje klasične glasbe, zlasti Vivaldijevih Štirih letnih časov.

Dolg pogovor: Pokličite prijateljico in z njo poklepetajte za 15 minut. To sprošča še tri ure po koncu pogovora. Stik s priljubljenim človekom poleg tega spodbudi izločanje hormona oksitocina, in dokler je ta v krvi, stres pri vas nima nobenih možnosti za uspeh.

Ptičje petje: Napnite ušesa! Kdor vsaj 10 minut na dan pozorno posluša ptičje petje ali šelestenje dreves, ima že po enem tednu več energije in je boljše volje.

Prhanje z bergamotko: Po koncu vročega poletnega dne vam bo dobro delo osvežilno prhanje. A če mu dodate še vonj bergamotke, bo užitek popoln. Na vlažen bombažni robec kanite pet kapljic eteričnega olja bergamotke in ga položite na dno kabine za prhanje. Že po petih minutah prhanja boste prerojeni.

Plesna akcija: Tango in drugi plesi učinkujejo kot antidepresivi. Profesorji s kalifornijske univerze Berkeley pojasnjujejo dobrodejnost plesnih korakov takole: »Med gibanjem se sproščajo endorfini, osredotočenost na kombinacijo korakov nas odvrača od negativnih misli, zaradi uspešno odplesanega plesa pa postanemo tudi samozavestnejši.«