Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Najboljše vaje za pomladitev obraza

Tina Osterman, Bodi Zdrava, 16.06.2017 13:00:00

Obraz je zrcalo duše, vsakodnevni stres in napetost pa na njem puščata vidne posledice.

Delite na:
Najboljše vaje za pomladitev obraza

Grimase, pačenje in skrbi lahko postanejo trajno vidni in kvarijo naš videz in zadovoljstvo. S preprostimi vajami obrazne joge lahko znova učvrstite mišice obraza. Predstavljamo vam nekaj uporabnih nasvetov in zabavnih vaj, s katerimi se lahko pomladite za kar nekaj let.

Obrazno jogo številni imenujejo kar naravni obrazni lifting. Vaje za pomlajevanje obraza so namreč blagodejne tako za naše telo kot za dušo in psihično počutje ter celotnemu organizmu pomagajo, da spet vzpostavi ravnotežje. Priporočljivo je, da si vzamete vsaj deset minut na dan in jih izvajate. Vaje za obraz so preproste, lahko jih izvajate, medtem ko ležite ali sedite. Potrebujete le ogledalo in dobro voljo ter željo po spremembi. Odkrili boste, da je lažje izbrisati gube in biti videti mlajše, hvaležne pa vam bodo tudi obrazne mišice, ki vam bodo to povrnile z bolj svežim videzom.

Pred začetkom vaj za ogrevanje naredite nekaj dihalnih vaj in vaj za raztezanje, glavo obračajte v vse smeri, roke iztegnite pred seboj, vrat in obraz pa z nežnimi gibi zmasirajte. S tem boste pospešili cirkulacijo in sprostili napetost. Zaradi boljšega pretoka krvi po obrazu se bodo iz telesa sprostili toksini, vse to pa bo polepšalo in pomladilo tudi kožo.

Za začetek izberite najbolj preprosto vajo, izmenično pogledujte levo in desno. To je vaja, ki preprečuje nastanek očesnih vrečic, zaradi katerih lahko obraz deluje utrujeno in zabuhlo. Nadaljujte s preostalimi vajami, na primer iztegnite jezik, oči pa izbuljite, kot da ste resnično presenečeni. S tem boste zgladili očesno kožo in iz oči odstranili usedline škodljivih snovi. Odlična vaja je tudi z zaprtimi očmi. Dlani podrgnite drugo ob drugo, da se segrejejo, nato jih položite na oči. S kazalcem in sredincem nato oblikujte črko v. S kazalcem pritisnite na zunanji kotiček očesa, s sredincem pa na notranji kotiček ter ju pri tem hitro dvigajte in spuščajte. Med vajo ne mežikajte, oči naj bodo odprte ali zaprte. Vajo ponovite vsaj desetkrat.

Nadležne gube na zgornji ustnici lahko ublažite tako, da z blazinico enega kazalca nežno pritisnete predel nad zgornjo lepota ustnico, z drugim kazalcem pa pod spodnjo ustnico. Ko začutite delovanje mišic na tem predelu, prsta zamenjajte. S kazalcema nato pritisnite na zunanje kotičke ustnic, da okrepite še te mišice. Raztegnite zgornjo ustnico navzdol prek zgornjih zob in hkrati proti kotičkom ustnic. Zadržite tak položaj, preštejte do pet, nato sprostite in ponovite trikrat. Odlična vaja proti gubam je tudi, da se napihnete kot riba, z usti ustvarite balon, zadržite zrak in minuto dihate skozi nos. Tudi običajno raztegovanje ustnic vam bo pomagalo, da učvrstite mišice tega predela. Pri tem upoštevajte pravila dihanja: ko napnete mišico, vdihnite in zadržite dih, izdihnite, ko mišico sprostite. Odlična vaja je tudi oblikovanje črke o z ustnicami, s čimer boste raztegnili kožo ob ustnicah. Vse vaje pa izboljšajo cirkulacijo na koži, zaradi česar se ta hitreje obnovi in postane bolj prožna, napeta in sveža. Pri tem ne pozabite dihati s trebušno prepono, da bodo rezultati še boljši.

Za gladek in lep vrat zasukajte glavo navzgor, kot bi opazovali nebo, pogoltnite in jezik potisnite ob vrh ust. Glavo zasukajte levo, pogoltnite, nato pa enak postopek ponovite na desni strani. Vaja za celoten obraz pa je tista, kjer naredite podobno grimaso, kot če bi bili zelo jezni, stisnite pesti, zamižite, se mrščite in dihajte skozi nos. Naslednja vaja je za lepoto ličnic, hkrati pa vaja dokazano lajša težave z dihanjem in sinusi. Dva prsta položite na zunanje strani nosnic in se nasmihajte. Pri tem imejte široko odprte oči in v tem položaju zadržite deset sekund ter se nato sprostite. Postopoma povlecite prste do sredine obraza, dokler ne začutite lične kosti. Na koncu se s prsti spustite do čeljusti in ustnic ter ponovite celotni postopek.

Z leti nastaja tudi nezaželeni podbradek. Za preprečitev povešanja kože na obrazu to lahko učvrstite z nežnim ščipanjem. S prsti primite kožo od zgornjih kotičkov do čeljusti in jo rahlo ščipajte. Ko s ščipanjem pridete do brade, položite palce natančno pod vrh brade in pritisnite. Začutili boste, da se ob tem mišice napnejo. Mišice napnite vsaj desetkrat, nato pa jih sprostite. Ščipanje ponovite od brade prek obraza pa vse do ustnih kotičkov. Vsako vajo ponovite desetkrat. Nato si zmasirajte področje vratu, glejte naprej, brada naj bo sproščena. Eno dlan trdno položite na vrat in z njo drsite navzdol, dokler vaše zapestje ne počiva na ključnici. Čutiti morate, kot da odmikate kožo z vratu in jo potiskate navzdol. Drugo dlan nato pritisnite na vrh prve dlani in roki trdno držite. Nasmejte se z ličnicami, rahlo odprite usta, spodnjo čeljust potisnite navzven, z jezikom se dotaknite neba. Brado iztegnite naprej, glavo pa malenkost nagnite nazaj ter se medtem še naprej smejte. S to vajo boste zares začutili, kako se krepijo mišice vratu. V tem položaju zadržite minuto, nato z jezikom pulzirajte. Dotaknite se z njim neba in zadržite deset sekund, nato popustite. Potem pa ga spet pritisnite na nebo in sprostite, ves čas pa globoko dihajte. Celotni postopek ponovite šestkrat.

O obrazni jogi

Obrazna joga temelji na poznavanju dejstva, da obraz sestavlja več kot 58 mišic, ki jih vsakodnevno uporabljamo za izražanje različnih čustev, vendar jih ne krepimo dovolj, zato z leti izgubljajo čvrstost. Obrazna joga želi s preprostimi vajami utrditi mišično maso na obrazu, izpeljana pa mora biti pravilno, brez nepotrebnega raztezanja kože. S tem ko mišice postajajo bolj utrjene, tudi obraz postaja bolj napet in mladosten. Z redno obrazno jogo se izboljša cirkulacija krvi v telesu, količina kisika v vseh telesnih organih, iz telesa se izločijo strupi, koža pa posledično postane lepša, sijoča in bolj odporna proti okužbam. Obrazna joga pripomore tudi k večji proizvodnji kolagena, ki tkivom daje obliko in zagotavlja njihovo moč. Z obrazno jogo boste spodbudili tudi delovanje žlez, ki imajo pomembno vlogo pri uravnavanju telesnih nalog in pri proizvodnji hormonov. S pozitivnim pristopom k vajam in sproščenostjo pa bodo ti rezultati še boljši.