Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Najboljše in najslabše s poletnega jedilnika

Lea Pufek, Bodi Zdrava, 04.08.2017 13:00:00

Poletje imamo radi tudi zato, ker ponuja veliko več možnosti za rekreacijo, poletna hrana je veliko lažja in zdi se, da je poleti veliko lažje zdravo živeti.

Delite na:
Najboljše in najslabše s poletnega jedilnika

Navadno se vse leto pripravljamo na to, da bomo tisti teden ali dva na poletnem dopustu v kopalkah blesteli. Poletje je tisti cilj, do katerega se moramo zavoljo dobrega počutja odpovedovati marsičemu in pretrpeti kar precej fizičnih naporov. Ko pride poletje, tako končno nekoliko popustimo. Cilj smo navsezadnje dosegli, poletna hrana pa je veliko lažja in prijaznejša do našega telesa, zato nam ni treba več toliko skrbeti, kaj damo v usta. Tudi lepo vreme in daljši dnevi ponujajo veliko več priložnosti za rekreacijo, zato se nam zdi, da je poleti tako preprosto živeti zdravo. A ravno to prepričanje je verjetno tisto, ki nas najbolj zavede. Zaradi popolne predanosti poletju se navadno zgodi, da se poleti zredimo. Včasih še bolj, kot smo se med letom. Vzrok za to je tudi v hrani, ki ni vidno tako lahka, kot smo prepričani. Tudi poletni jedilnik ima navadno dve plati – dobro in slabo. Treba je pač najti zdravo razmerje med obema.

Najslabše

Sladoled je verjetno prva stvar, na katero pomislite, ko se spomnite na poletno hrano. Redkokdo sladoleda ne mara in poleti ga brez slabe vesti pojemo veliko. Veliko preveč. Čeprav je ena najbolj priljubljenih sladic in ne velja za tako zelo dietam nevarnega, pa se zna zalomiti, če z njim pretiravamo. Sladoled namreč vsebuje tako sladkor kot nasičene maščobe, kadar pa si ga privoščimo, navadno ne ostanemo samo pri eni kepici, ampak si privoščimo dve ali celo kar sladoledno kupo z dodatki. S tem seveda ni nič narobe, če le znamo vzdrževati zdravo mero.

Si predstavljate poletne počitnice brez kalamarov? Verjetno ne. Pa ne samo kalamarov, ampak tudi druge ocvrte hrane. Čeprav se navadno taki hrani izogibamo, si jo poleti radi privoščimo. Morda ravno zato, ker smo se ji čez leto tako odpovedovali. Če se osredotočimo samo na ocvrte kalamare, ki so poleti najbolj priljubljeni, naj poudarimo, da so lignji že na splošno najbolj mastni in kalorični predstavniki morske hrane, če pa upoštevamo še nasičene maščobe, ki jih prida cvrtje, in tatarsko omako, je takoj jasno, da pogosto hranjenje z njimi ne bo prineslo dobrih rezultatov. Če se jim poleti težko uprete, svetujemo, da si porcijo delite s prijatelji in tako prepolovite kalorije.

Poletje je tudi čas piknikov in čas, ko pojemo ogromno hrane z žara. Čevapčiči, ražnjiči, pleskavice, rebrca, perutničke, klobase … Vsa ta na žaru pečena hrana je močno začinjena in kar precej mastna. Poleg tega pečenje na odprtem ognju povzroči, da začne maščoba v mesu ob stiku z ognjem tvoriti rakotvorne snovi. Meso z žara zato jejte premišljeno.

Koktajli so tisti, ki poletnim večerom dodajo piko na i. So pa tudi tisti, ki verjetno najhitreje vrnejo težko izgubljene odvečne kilograme. Poleg alkohola namreč vsebujejo tudi ogromno sladkorja. Ta kombinacija pa ni kriva samo za maščobne blazinice in pretesne hlače, ampak tudi za hude glavobole in mačka naslednji dan.

Najboljše

Pečena koruzaob ognju s prijatelji – tudi to so poletni spomini. In če ji ne dodamo masla ali drugih dodatkov, je visoko vlakninska in nizkokalorična hrana, ki za povrhu še ne vsebuje glutena.

Lubenice,melone in njim podobno sadje so prav tako kot sladoled zaščitni znak poletja. In če se vam že zahoče kaj sladkega, priporočamo, da izberete lubenice. Več kot devetdeset odstotkov lubenice predstavlja voda, zato je odlična za rehidracijo v vročih dneh, poleg tega pa je tudi odličen vir likopena, ki pripomore tudi k zdravju kože, kar je v vročih in sončnih poletnih dneh več kot dobrodošlo.

Osvežujočo alternativo brezalkoholnim koktajlom v poletnih dneh brez dvoma predstavlja ledeni čaj. Pa ne tisti, ki ga kupimo v trgovini, ampak tisti, ki ga pripravimo sami, ki je veliko manj sladkan in ne vsebuje drugih aditivov. Ledeni čaj iz pravega čaja vsebuje ogromno antioksidantov in skorajda ne vsebuje kalorij, nekateri celo pravijo, da pomaga pri izgubljanju odvečne teže.

Sadna solataje poleti veliko pogosteje na jedilniku kot čez leto. Tudi zato, ker je poleti na voljo veliko več sadja. O njeni blagodejnosti za naše telo nima smisla izgubljati besed. Je osvežilna in hranljiva, zlasti če vanjo združite več vrst sadja, ki ga zgolj pokapljate z limonovim, pomarančnim ali grenivkinim sokom.

Če poleti radi pogosto jeste jedi z žara in se jim nikakor ne morete odpovedati, potem jih vsaj občasno zamenjajte za zdravo različico – piščančja nabodala. Ta so navadno narejena iz mesa piščančjih prsi, za katere pa vemo, da so med najbolj priporočljivimi kosi mesa za hujšanje. Ker ne vsebujejo veliko maščob in ogljikovih hidratov, so pa bogate z beljakovinami in nizkokalorične.

Morska hrana– kraljica poletnih jedilnikov, bi lahko rekli. Morska hrana, zlasti ribe, so lahka hrana, ki je bogata z maščobnimi kislinami omega-3, beljakovinami in mnogimi vitamini in minerali, kot so selen, jod, cink in vitamin B. Zgolj popečena z dodatkom olivnega olja, limon, česna in peteršilja je najbolj zdrava.