Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Magnezijevi pripravki proti stresu in za lepše spanje

Metka McCully Žigon, Pomagaj si sam, 29.07.2017 13:00:00

Strokovnjaki opozarjajo na vse večje pomanjkanje magnezija.

Delite na:
Magnezijevi pripravki proti stresu in za lepše spanje

Od 80 do 90 odstotkom odraslih naj bi primanjkovalo tega pomembnega minerala. Potreben je pri vseh življenjsko pomembnih procesih v telesu. Uravnava delovanje srca, krvni tlak, presnovo, energetske tokove, duševno zdravje. Vpliva tudi na delovanje ščitnice, spanje, povzroča mišične krče. Izredno pomemben je tudi v nosečnosti.

Magnezijevo sol in tako imenovano magnezijevo olje koža z lahkoto vpija. Skoznjo ta pomembni mineral prodre v telo, ne da bi šel skozi prebavni trakt. Pri jemanju prehranskih dopolnil z magnezijem se ta velikokrat sploh ne absorbira zaradi prebavnih procesov in se z blatom izloči. Absorpcija skozi kožo je veliko varnejša in učinkovitejša. Primerna je za vse, tudi za otroke in nosečnice.

Sama sem začela jemati magnezijeve pripravke zaradi težav s ščitnico in slabega spanca. Oralno jemanje pri meni ni bilo učinkovito, ker sem dobila vsakič drisko, ne glede na obliko magnezijevega pripravka. Iskala sem naprej in odkrila, da lahko zelo uspešno dodajamo magnezij v telo skozi kožo.Ker se ukvarjam z domačo izdelavo naravne kozmetike, sem sčasoma prišla do prav zanimivih, uporabnih in učinkovitih receptov ter jih v tem prispevku delim z vami.

Osnova zanje je magnezijeva sol, ki ji pravijo epsom ali grenka sol in jo dobimo tudi v naravi. Kemično je to magnezijev sulfat. Kupite jo lahko po spletu oziroma v lekarni.

Sproščujoča magnezijeva kopel

Taka kopel nas res čudovito sprosti, seveda pa ne pomaga, če si jo pripravimo le enkrat. Privoščimo si jo vsaj trikrat na teden. Uživamo in nekaj zelo koristnega naredimo za svoje zdravje, ne vzame veliko časa. Je še ena izmed poceni stvari, ki jih lahko naredimo sami in je zelo učinkovita. Priporočam jo pri utrujenosti, stresu, slabem spancu in po napornih fizičnih dejavnostih.

Sestavine:

  • 1 skodelica magnezijeve soli (epsomske ali grenke soli)
  • 1 skodelica morske soli
  • 10–15 kapljic eteričnega oljapo izbiri in če želite, sicer izpustite (sivka, meta ...)

Postopek: sestavine zmešajte. Če želite, lahko tej osnovni mešanici dodate zmlete ovsene kosmiče (čudovito mehčajo kožo), razne gline, zdrobljene morske alge, zelišča …

Uporaba: navedena količina zadostuje za eno ali dve kopeli. V kopeli se namakajte od 15 do 20 minut, nato pa pojdite takoj spat. Če imate težave s spanjem, ščitnico ali ste pod stresom, je priporočljivo, da si pripravite tako kopel vsak dan zvečer, pred spanjem. Če se vam ljubi, ugasnite luči in si prižgite svečke. Medtem ko se namakate, lahko počasi srkate skodelico toplega zeliščnega čaja, oslajenega z žličko medu (kamilice, melisa, sivka). Uživajte.

Ta kopel je zelo primerna tudi za otroke.

Sama si kopel privoščim enkrat na teden (veliko bolje bi bilo vsaj trikrat), in že to mi zelo pomaga. Opažam, da mi veliko bolj koristi vpijanje magnezija skozi kožo kot jemanje magnezijevih pripravkov.

Sproščujoče luščilo za stopala in telo

Sprošča in pomirja vse telo. Čudovito pomaga tudi pri razpokanih petah in suhi koži. Uporabljamo ga lahko za vse telo. Naša koža bo gladka in mehka.

Sestavine:

  • 1 skodelica magnezijeve soli
  • ¼ skodelice olivnega ali kakšnega drugega olja
  • 1 žlička naravnega tekočega mila
  • 10–15 kapljic eteričnega olja

Poskusite naslednje kombinacije eteričnih olj:

  • 10 kapljic limone + 5 kapljic poprove mete
  • 10 kapljic sivke + 1 žlička vaniljevega izvlečka
  • 5 kapljic rožmarina + 5 kapljic limone

Postopek: Vse sestavine dobro zmešamo in spravimo v čist kozarček. Uporabimo vsaj enkrat na teden za stopala ali vse telo. Kožo navlažimo, pomasiramo z luščilno mešanico in zmijemo z vodo.

Medtem ko se narahlo drgnemo s soljo, se bo magnezij vsrkal v kožo. Prej si lahko pripravimo magnezijevo kopel, po luščenju pa namažemo kožo z magnezijevim maslom ali losjonom.

Doma pripravljeno magnezijevo olje

Že pripravljeno magnezijevo olje lahko kupite v lekarni. Lahko pa ga iz magnezijeve soli izdelate sami. Ni težko, bo nekoliko ceneje kot že pripravljeno, pa še natanko boste vedeli, kaj resnično vaš izdelek vsebuje. Pri kupljenih stvareh sem vedno zelo nezaupljiva in v dvomih.

Sestavine:

  • ½ skodelice magnezijeve soli
  • ½ skodelice destilirane vode

Priprava: Vodo zavrite, odstavite.Primešajte magnezijevo sol in mešajte, da se stopi. Ko je sol stopljena in ohlajena, raztopino precedite skozi kavni filtrirni papir in nalijte v stekleničko z razpršilko.

Uporaba: Najbolje je, da se z magnezijevim oljem poškropimo po kopeli ali prhanju. Narahlo vmasiramo v kožo in počakamo nekaj minut, da se vpije. Če imamo suho kožo, se lahko nato namažemo z običajnim losjonom za telo.

Če nam zelo primanjkuje magnezija, je absorpcija skozi kožo zelo hitra in lahko to občutimo kot rahlo žgečkanje ali srbenje. To je normalna reakcija. Če vas zelo moti, dodajte raztopini malo več destilirane vode.

Če slabo spite, vam bo magnezijevo olje pomagalo. Da bo prijetnejše in učinkovitejše, lahko raztopini dodate 3–5 kapljic eteričnega olja prave sivke.

Magnezijevo olje v resnici ni olje, tako mu samo pravimo, ker je oljnato na otip.

Če imate suho kožo ali po kopanju raje uporabljate losjon ali kremo, sem za vas pripravila recept za maslo za telo in losjon za telo, ki vsebujeta magnezij.

Magnezijev losjon za telo

Uporabimo proti bolečinam v mišicah, krčem, po naporni telesni dejavnosti (najprej si privoščite kopel z magnezijevo soljo, nato pa se namažite s tem losjonom).

Sestavine:

  • 45g macerata šentjanževke ali arnike ali gabeza
  • 7 g čebeljega voska
  • 7 g stearinske kisline
  • 20 g karitejevega masla
  • 20 g magnezijevega olja
  • 20 g gela iz aloje vere
  • 1 čajna žlička koruznega škroba (gustin) za manj masten občutek
  • nekaj kapljic eteričnega olja (sivka – 10, grenivka – 6, cedra – 5)

Priprava: V vodni kopeli segrejte in stopite vosek in stearinsko kislino. Na koncu dodajte karitejevo maslo, naj se tudi to stopi, in macerat. Odstavite. V drugi posodi segrejte magnezijevo olje in alojin gel na temperaturo telesa. Nato vlijte magnezijevo zmes v stopljene maščobe in mešajte z mešalnikom na metlice, dokler ne nastane krema. Dodajte eterična olja, koruzni škrob in, če želite, še konzervans.

Protistresno maslo za telo

Sestavine:

  • 1/2 skodelice magnezijevega olja
  • 2 žlici kokosove maščobe
  • 3 žlice karitejevega masla
  • po želji kakšno kapljo eteričnega olja

Priprava: V primerno posodo dajte vse naštete sestavine in počasi začnite mešati z mešalnikom na metlice. Bodite pozorni, ker v začetku lahko škropi naokrog. Mešajte nekaj minut, da nastane smetani podobna krema. Naložite v sterilne lončke in spravite do uporabe na ne pretoplo mesto.

Magnezijeva krema za pomirjanje

Pomiri živce in izboljša razpoloženje. Pomagala naj bi tudi pri glavobolu. Občasno lahko z njo namažete tudi otroke.

Sestavine:

  • 2 veliki žlici olja (macerat kamilice ali sivke)
  • 3 čajne žličke emulgirajočega voska
  • 2 veliki žlici magnezijevega olja
  • 2 veliki žlici kamiličnega čaja
  • 1 žlička gela aloje vere
  • 2–3 kapljice eteričnega olja (sivka) – lahko tudi izpustimo
  • konzervans

Postopek: V vodni kopeli segrejemo in stopimo vosek in olje. V drugi posodi segrejemo na telesno temperaturo magnezijevo olje, kamilični čaj, gel aloje vere. Zmes z magnezijem v tankem curku vlijemo v olje in z mešalnikom na metlice mešamo, dokler ne postane kremasto (10 minut). Nato dodamo eterično olje in konzervans (če želimo). Brez konzervansa se krema ohrani okrog 10 dni, dobro jo je spraviti v hladilnik.

Lahko noč, razpršilo za noge

Je zelo praktično. Če imamo težave s spanjem, si zvečer z njim poškropimo le stopala in morda še trebuh. Primeren je tudi za otroke in nosečnice.

Sestavine:

  • 1 skodelica magnezijevega olja
  • 10 kapljic eteričnega olja sivke
  • 10 kapljic eteričnega olja kamilice

Postopek: Magnezijevo olje lahko naredite po gornjem receptu iz magnezijeve soli ali pa kupite že narejeno v lekarni. V primerno stekleničko z razpršilko nalijte do polovice magnezijevega olja, nato vanjo nakapajte eterična olja, dobro pretresite in prilijte preostanek magnezijevega olja.

Magnezijevo olje ima tudi deodorantni učinek in tukaj je recept za hiter naravni dezodorant z magnezijevim oljem.

Deodorant

Sestavine:

  • ½ skodelice magnezijevega olja
  • 5 kapljic eteričnega olja žajblja
  • 2 kapljici eteričnega olja čajevca

Postopek: Magnezijevo olje nalijte v stekleničko z razpršilko, dodajte eterična olja (če nimate navedenih doma, lahko dodate samo eno izmed teh dveh ali pa sivkino – ki mora biti pri vsaki hiši!). Pretresite in uporabljajte kakor običajen dezodorant. Uporabite majhno količino, narahlo vtrite pod pazduho in počakajte pol minute, da se vpije v kožo in ne boste imeli na obleki madežev.