stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Luskavico je treba zdraviti od znotraj

Lara Jelen, Pomagaj si sam, 24.07.2017 20:00:00

V ajurvedi poznajo zdravilo za marsikatero bolezen. Tudi za vrsto kožnih.

Delite na:
Luskavico je treba zdraviti od znotraj

Ne samo za odpravo aken in ekcemov, ajurveda ponuja celo metodo za odpravljanje luskavice, ki v uradni medicini velja za neozdravljivo. Vendar je za dosego cilja potreben tudi čas, pravi ajurvedski zdravnik dr. Manivannan Ramasamy B.A.M.S. iz Hiše Ayurveda. Če želimo nekaj odpraviti dolgoročno, to nikoli ne gre na hitro.

Medtem ko so nas v šoli učili, da je koža sestavljena iz treh glavnih plasti (povrhnjice, usnjice in podkožja), ki imajo vsaka svoje podplasti, ajurveda uči, da je koža sestavljena iz šestih plasti, ki niso le površinske, temveč segajo v globlje ravni telesa. Vsaka plast ima svojo strukturo in funkcije. »Plasti so ustvarjene tako, da vsaka daje podporo tistim, ki so nad njo. Koža deluje učinkovito kot celota in opravlja vse svoje funkcije takrat, ko so vse plasti kože zdrave in uravnotežene,« pojasnjuje sogovornik in doda, da je kožna bolezen ponavadi ukoreninjena globoko v različnih tkivih, kakršna so maščoba, mišice in kri.

Samo kreme in olja ne bodo odpravili težave.

Mazila, s katerimi v medicini navadno zdravijo kožne bolezni, tudi luskavico, so gotovo blagodejna, pravi dr. Mani, vendar z njimi ne dosežemo globljih plasti kože. »Simptomi izginejo le začasno in bolezen se pozneje ponovi, ker ni bila izkoreninjena trajno.« Ajurveda poskuša ponovne izbruhe bolezni preprečiti z iskanjem in zdravljenjem vzroka, kar pa ne gre čez noč.

Luskavica opozarja na kopičenje strupov v telesu.

Psoriaza ali luskavica je poleg aken, ekcemov, alergenih izpuščajev, prhljaja, dermatitisa, srbečice in koprivnice ena izmed najpogostejših kožnih bolezni. Na društvu psoriatikov pravijo, da je v Sloveniji od 30.000 do 40.000 obolelih za luskavico. Desetina med njimi ima hujšo obliko te vnetne kožne bolezni, ki zahteva sistemsko zdravljenje. Natančnejših podatkov ni, predvidevajo pa, da ostane precejšen delež luskavice neodkrit, saj v najblažji obliki ne povzroča težav in je komaj opazna. Sicer nenalezljivo bolezen kože prepoznamo po rdečih ali belih kožnih lisah, pokritih s srebrnimi luskami, in po hrapavi koži na posameznih delih telesa (na primer na komolcih, kolenih, členkih, lahko pa tudi povsod drugod). Dejavnikov iz okolja, ki vplivajo na razvoj luskavice, v uradni medicini še ne poznajo dovolj dobro, pomemben vzrok za nastanek bolezni vidijo v genih in dednosti. Ajurveda pa ponuja drugačno razlago. »Psoriaza se pojavi zaradi neravnovesja v dveh došah – vati (zrak) in kaphi (voda). Vata in kapha doša se pojavita v koži in povzročita kopičenje strupov. Ti strupi se nakopičijo v globokih tkivih kot rasa (plazma hranil), rakta (kri), mamsa (mišice) in lasika (limfa) ter povzročijo zastrupitev, in to vodi k nastanku bolezni.« Vzrok psoriaze so lahko tudi slabe prehranske navade, predvsem preveč hladne hrane, jogurta, morskih sadežev, slane ali kisle hrane, črne leče, kislih kumar, začinjene ali fermentirane hrane, finih mok in pekovskih izdelkov ter hitre hrane. Vzrok za luskavico so lahko tudi neustrezne kombinacije živil, na primer mleko in meso, sol in mleko, sir in sadje, sadje in mleko, postana hrana, riba in mleko ali jogurt ter pretiran vnos surovih solat ob kuhani hrani. Ajurveda ob tem ne zavrača dejstva, da so vzroki za luskavico dedni in da lahko poslabšanje bolezni povzročijo kajenje in redno uživanje alkohola, pretiran mentalni ali fizični stres in debelost.

Spremenite življenjski slog.

Mnogi ajurvedski nasveti so precej preprosti in jim ni težko slediti. Tudi z luskavico je tako: »Ne telovadite po obroku, ne spite čez dan, redno se ukvarjajte s fizično aktivnostjo, naslednji obrok hrane pojejte šele takrat, ko se dodobra prebavi prejšnji. Uživajte veliko sadja in zelenjave, saj vsebujeta veliko antioksidantov, ki nevtralizirajo škodljive radikale v telesu in imajo protivnetne učinke. Še posebej to velja za korenje, sladki krompir, špinačo, brokoli, buče, beluše in artičoke, pa tudi nekatera žita (riž basmati, rjavi riž, oves, ajda, proso in kvinoja). Polnozrnato moko in limone je treba uporabljati zmerno, še posebej priporočljivo pa je uživati jabolka, hruške, grozdje, avokado, granatna jabolka, borovnice in stročnice. Psoriazo pomagajo ublažiti namočeni oreščki in sadje, na primer mandlji, rozine, datlji. Ti vsebujejo zdrave maščobe in so v zmernih količinah koristni. Za kuhanje je priporočljivo uporabljati organsko kokosovo olje, olivno olje in zmerne količine gheeja. Med in javorjev sirup sta dovoljena v manjših količinah. Ajurvedski zdravniki svoje paciente z luskavico zdravimo okvirno pol leta, pri čemer je bistvena sprememba življenjskega sloga. Večini dodatno predpišemo zeliščne prehranske dodatke in terapijo snehpanam (posebni zeliščni ghee sedem dni zjutraj na tešče), čemur sledijo masaža z zeliščnim oljem in savna, zatem pa čistilna terapija, da se iz telesa izločijo nakopičeni strupi. Za prizadete dele kože priporočamo redno nanašanje zeliščne paste in olja, zelo koristna pa je tudi terapija z oljnim tapkanjem.« Približno pol leta traja, da se iz kože izbrišejo vse sledi luskavice, in če po končani terapiji še naprej upoštevamo nasvete, ne bi smeli imeti več težav. Odpravljanje luskavice je maraton in ne sprint. Napotki, ki jih ponuja ajurveda, bodo prva očitnejša znamenja izboljšanja prinesli šele po kakšnih treh mesecih vestnega upoštevanja, a se težave s kožo ob njihovem nadaljnjem upoštevanju zlepa ne bodo ponovile. Še več, v nasprotjuz uradno medicino so v ajurvedski prepričani, da je luskavica, tako kot večina drugih kožnih bolezni, ozdravljiva.

5 ajurvedskih zelišč za odstranjevanje vzrokov psoriaze.

Guggul (Commiphora mukul) je ajurvedsko zelišče, ki zdravi psoriazo. Ima protivnetne učinke in znižuje raven lipidov, pomaga pri odstranjevanju odvečnih maščob in tekočine iz telesa ter globinsko razstruplja. Je učinkovito zelišče, ki pomirja kapho (voda) in vato (zrak).

Jasmin (Jasminum polyanthum). Cvetovi jasmina učinkovito izboljšujejo stanje pri psoriazi. Cvetove jasmina zmečkajo v pasto, in to je treba nanašati na vnete dele telesa. To ublaži bolečino in srbenje.

Neem je eden najboljših čistilcev krvi in razstrupljevalcev, kar jih pozna ajurveda. Podpira imunski sistem. Uporaba je notranja in zunanja, v obliki prahu ali zmečkanih listov. Olje neem je samo po sebi antiseptično. Listne izvlečke uporabljajo za antiseptik, ki je učinkovit pri zdravljenju psoriaze. Neem uničuje glivice in bakterijske infekcije in je najboljše zelišče za skoraj vse kožne težave, tudi za rdečico in srbečico.

Kurkuma ima v ajurvedi dolgo zgodovino in je osnovna sestavina pri kuhanju. V obliki prahu jo uporabljamo za hrano, zaradi njenih antibakterijskih in protivnetnih učinkovin. Lajša bolečino, zatekanje in vnetje, povezano s psoriazo, artritisom itn. Kurkumo pri kuhanju vedno dodajajte skupaj z oljem. Tudi ko jo uživate neposredno, jo zmešajte z oljem, da bo vaše telo absorbiralo njene zdravilne učinkovine.

Česen (Allium sativum) je čistilec krvi. Za izločanje strupov iz krvi je dobro vsako jutro na prazen želodec pojesti dva stroka česna, ki smo ju popražili na nekaj kapljicah gheeja. To je zaščita pred psoriazo. Čezmerno uživanje česna čez dan ni priporočljivo.

Ajurvedski nasveti za bolnike s psoriazo:

  • Ne ustavljajte naravne potrebe po bruhanju, uriniranju in odvajanju blata.
  • Dnevno se izpostavljajte soncu za 20–30 minut, to bo izboljšalo sestavo poškodovane kože.
  • Izogibajte se popoldanskemu spancu.
  • Izogibajte se uporabi mil, ki vsebujejo kemikalije. Uporabljajte naravna mila z neemom ali alojo vero.
  • Po prhanju si obrišite kožo do suhega nežno, brez drgnjenja, da je ne razdražite.
  • Mažite se s kokosovim in olivnim oljem, ki vlažita kožo.
  • Izogibajte se zbadanju, lupljenju in praskanju kože.
  • Sintetična oblačila zamenjajte z bombažnimi.
  • Ne prhajte se s hladno vodo takoj po težki vadbi, potovanju ali dolgem sprehodu.
  • Pri zdravljenju psoriaze je posebej učinkovito plavanje v morski vodi.
  • Na vneto kožo lahko narahlo mažete avokadovo olje.
  • Dnevno zaužijte od 2,5 do 3 litre tekočine.
  • Zaposlite si misli z branjem, da se izognete nepotrebnemu razmišljanju in kopičenju skrbi.
  • Poskusite ublažiti stres z meditacijo in jogo.
  • Redno telovadite.
  • Delajte dihalne in sprostitvene vaje.
  • Ne uživajte hrane, dokler ni prebavljen prejšnji obrok.
  • Nehajte kaditi in piti alkohol.