mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kako začeti dan, da vam bo ta stal ob strani

Petra Arula, Bodi Zdrava, 28.05.2017 20:00:00

Če bomo dan začeli veselo, z dobro namero, nas nič ne bo spravilo iz tira!

Delite na:
Kako začeti dan, da vam bo ta stal ob strani

Pravijo, da se po jutru dan pozna. V večini primerov pregovor še kako drži – če ga začnemo slabe volje ali celo s strahom, kako bomo izpeljali kaj pomembnega, nam bodo neprijetni dogodki ali jutranje nesrečice, kot sta polita kava ali strgane hlačne nogavice, takoj dokazali, da smo imeli prav že v postelji. Če bomo dan začeli veselo, z dobro namero, nas tudi strgane nogavice ne bodo spravile iz tira, kava pa se najverjetneje sploh ne bo polila, ker bomo mirnejši in zato bolj osredotočeni.

Kako začeti dan, da nam bo naklonjen in bo postal prijetna zgodba mozaika dni našega življenja? Terapevtka naravnega zdravljenja in učiteljica reikija Jasna Matjašič (www.zasoncke. si), katere osnovno načelo je samozdravljenje, nam je podala smernice, ki jih je vredno preizkusiti. Ker so v naših telesih mehanizmi, ki hočejo, da delujemo dobro. Le vklopiti jih moramo. Poskusite!

Najpomembnejše za začetek dneva

Vstanimo in pozdravimo dan v svojem ritmu. Vzemimo si nekaj časa, vsaj pet minut (kolikor nam pač glede na naš ritem uspe), čisto zase, ko se lahko v tišini in miru povežemo s seboj, še preden hitimo kuhat kavo ali v kopalnico. Jutro je čas, ko je glava še sveža, misli pa po navadi še ne švigajo sem in tja.

Da pa ne zaspimo nazaj, ker smo še tako napol v snu, si vzemimo minuto ali dve časa in se nežno zmasirajmo, pobožajmo po telesu. Lahko podrgnemo dlan ob dlan ter si predstavljamo, kako dobra energija iz rok prehaja v telo, ter se pobožamo po vsem telesu. Vse to lahko naredimo kar v postelji, preden vstanemo, v sedečem položaju. Ali pa se umaknemo v prostor ali del prostora, kjer se dobro počutimo, morda pred oltarček, če ga imamo.

Nato zadihamo – nekajkrat zavestno globoko vdihnemo in izdihnemo. V mislih se povežemo z dnevom, si zaželimo dobro jutro, pozdravimo dan in življenje, si povemo kaj lepega, izrečemo afirmacijo ali izrazimo želje za tisti dan, molitev… Pomembno je pozitivno mišljenje. Po takšnem prijetnem pozdravu dneva smo bolj stabilni in bolje pripravljeni na izzive dneva.

Če to pomeni, da je treba vstati pred vsemi drugimi, tudi prav – je vredno, ni pa pogoj. To povezavo lahko naredimo kljub jutranjemu prebujanju družine. Če se torej skupaj z vami prebujajo še preostali člani ali so morda otroci vstali še pred vami, se nikar ne jezite, da ste prespali »svojih pet minut«, družinsko jutro si raje predstavljajte kot umivanje zob – najlepše je, ko si lahko sam s seboj in si jih umivaš s svojo hitrostjo, ko te nihče ne suva s strani, pa vendar vsi vemo, da si lahko zobe dobro umijemo tudi, ko si umivalnik delimo še s kom.

Hrana, ki vas bo okrepila

Idealno za telo je, če uspemo zajtrk pojesti pred 8. uro. Še posebno pozimi je priporočljivo, da posegamo po toplih zajtrkih, kot so na primer polenta, zdrob, prosena kaša, ajdova kaša, opečenec, palačinke, ki nas pogrejejo. Res pa je, da smo si različni in mora vsak zase ugotoviti, kakšna hrana mu zjutraj najbolj ustreza – morda so to juhe in druge tople jedi na žlico (prosena kaša, ajdova kaša, zdrob, polenta …), morda je to sadje, ali pa smutiji, lahko tudi kruh (čeprav ga za zajtrk ne priporočamo vsak dan).

Postavite oltarček in dan začnite ob njem

Oltarček, na katerega postavimo predmete, ki so nam ljubi in simbolizirajo to, kar želimo okrepiti v svoji družini oziroma v svojem življenju, nas lahko zunanje podpre pri naših notranjih prizadevanjih. Predlagamo, da ima oltarček popolnoma svoj prostor, svojo poličko, kamor druge stvari ne spadajo. Njegov prostor naj bo tam, kjer se največ zadržujete – običajno je to dnevna soba. Tako vas bo vsakič, ko boste šli mimo njega oziroma ga boste pogledali, spomnil na vaše vrednote, na vaš smisel in gonilno silo, zakaj živite. Pripravite ga po svojem okusu, nanj postavite rože, svečke, kadila, kakšno afirmacijo, fotografijo vodnikov, angelov, mojstrov, kar koli, kar ima pomembno vlogo v vašem življenju. Seveda ga lahko spreminjate – še posebno ob menjavi letnih časov. Skladno z naravo lahko pripravite »mizico letnih časov«, na kateri potem stoji vaš oltarček. Če pripravljate družinski oltarček, ima lahko vsak član družine možnost dati predmet nanj. Tako postane tak oltar zunanji simbol in steber družine. In ko je komu iz družinskega kroga težko, se bo lažje povezal s seboj in našel voljo ter moč za dogodivščine, ki mu jih prinaša življenje. Svoje dnevne prošnje lahko torej začnete ob oltarčku – prvi, ki vstane, naj prižge svečko, ali pa to naredite skupaj ob skupni družinski prošnji.

Če bos te začeli dan nemirno vi, ga bo tako začela vsa družina

Nikar ne pozabite, da če boste vi začeli dan nemirno in v hitenju, bo vsa družina dan začela enako. Zato najprej poskrbite, da boste vi mirni; drznite si vzeti čas zase in se v miru naravnati na začetek dneva in izzive, ki vam jih prinaša. In vredno je vložiti čas v to, da se naučite, kako uživati v vsakodnevnih rutinskih opravilih – to je vsekakor čas, ko se imamo lahko lepo in resnično skupaj uživamo v družbi ljudi, ki so nam ljubi. Navsezadnje za srečo ni tako bistveno, kaj delamo, temveč kako delamo. In s kom (v srcu)

Vaje, ki vas bodo zjutraj prebudile hitreje kot kava

Zjutraj je čudovito in res vredno, da si vzamemo čas za celostne vaje, ki povezujejo telo, dušo in duha. Pred zajtrkom je namreč pomembno, da se telo in duša prebudita in povežeta z dnevom. To lahko storite tako, da se za nekaj časa posvetite svojemu telesu, duši in duhu in si napravite na primer reiki ali pa uporabite tehnike meditacije Simply– Bhakti Marga (naučite se jih lahko tudi v Sloveniji). Kozarec tople vode pred različnimi meditativnimi, dihalnimi in telesnimi vajami je zelo blagodejen. Če imate težave s prebavo, si pripravite kozarec tople vode z dodatkom limone in pozimi tudi z dodatkom ingverja.

Če se uspemo pred zajtrkom in po jutranjih vajah še oprhati in ob vsem skupaj uživati, bomo tisti dan skoraj nepremagljivi, saj bomo samozavestno žareli v svoji energiji. Vam reiki in meditacija Simply nista blizu? Poskusite jogijske vaje, čudovite so tudi tibetanske vaje ali vaje za meridijane po tradicionalni kitajski medicini. Lahko pa se odločite tudi za čisto preproste vaje, s katerimi nežno prebudimo telo, kot so na primer kroženje z glavo, rameni, predklon, zaklon … Zelo pomembno je, da vse, česar se zjutraj lotimo, počnemo z zavedanjem in da se ves čas trudimo, da smo prisotni, saj ni toliko pomembno, koliko vaj naredimo, temveč kako jih naredimo. Veliko več bomo naredili zase, če bomo naredili manj vaj, a bomo ob tem povsem prisotni, kot pa več in z mislimi že nekje drugje.