gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kako premagati negativna čustva?

Jana Oblak, Maja, 11.07.2017 20:00:00

Stran s tesnobo, zavistjo in občutkom krivde.

Delite na:
Kako premagati negativna čustva?
dk

Znanstveno je dokazano, da nekateri občutki negativno vplivajo na zdravje. Zato vam predstavljamo tehnike, ki vam bodo pomagale, da se boste znebili negativnih občutkov in tako ohranili zdravje svojega imunskega in srčno-žilnega sistema ter prebavnih organov. Preberite, katera so najbolj pogubna čustva in kako se jih osvoboditi

Tesnoba

Ko pričakujemo situacijo, ki se nam zdi preteča in nevarna, se nam začnejo roke znojiti, težko dihamo in zadržujemo dih. Zaradi vznemirjenosti se pojavi občutek tesnobe. Ta lahko traja tudi več tednov, tako da se sčasoma že zbudimo z njim in se ga ne moremo znebiti niti na dopustu. Nenehno imamo občutek, da svojega življenja nimamo pod nadzorom.

➽ Kaj nam preti? Padec imunosti. Tesnoba ohromi imunski sistem in izzove bolečine in zadrgnjenost vratu. Ljudje, ki velikokrat občutijo tesnobo, imajo nižjo raven limfocitov v krvi, ti pa so odgovorni za dobro delovanje imunskega sistema. Zaradi tega takšni ljudje pogosteje zbolevajo.

➽ Kaj pomaga? Iztegnite telo in se sprostite. Začutite vse mišice od stopal do glave, nato pa zavestno iz telesa odstranite napetost, tako da globoko dihate in postopoma sproščate posamezne dele telesa.

Pazite na držo. Izogibajte se položajev in kretenj, ki povečujejo napetost: prekrižanih nog, krčenja prstov, škripanja z zobmi.

Zavist

Zavist ubija življenjsko radost. Kdor občuti zavist, se ukvarja s tujim življenjem namesto s svojim. Prepričan je, da imajo drugi nezasluženo več, kot jim pripada, vendar taka čustva škodijo samo človeku, ki jih občuti.

➽ Kaj nam preti? Bolezni jeter. Ne reče se naključno »pozeleneti od zavisti«, saj to čustvo škoduje želodcu, jetrom in žolču. Če imate težave s temi organi, pa ne poznate razlogov za to, analizirajte svoja čustva in med njimi boste verjetno našli tudi zavist.

➽ Kaj pomaga? Joga. Sedite na pete, roke so ob bokih, dlani na tleh. Vdihnite, premaknite stopala navzven in sedite med petami. Dlani položite na bedra. Kolena so razmaknjena, trup pa raven. Ponovite desetkrat.

Modra kopel. V vodo za kopanje dodajte sol modre barve. Umivajte se s turkizno gobico in obrišite z modro brisačo. Pri kromoterapiji (zdravljenje z barvami) modra barva blaži napetost, ki je povezana z zavistjo.

Žalost

Nemir in žalost vodita v depresijo. Takšna oseba ima povešena ramena, spuščen pogled, oči brez sijaja. Zaradi žalosti se potegnemo vase in izgubljamo življenjsko radost.

➽ Kaj nam preti? Pritisk v prsih. Potlačena žalost se velikokrat nalaga v prsih in srcu ter ga slabi. Vse, kar uničuje veselje do življenja, pa slabi naravno obrambno sposobnost organizma.

➽ Kaj pomaga? Stik s telesom. Udobno se usedite ali ulezite. Osredotočite se na najmočnejši občutek, ki vas v tem trenutku preveva. Morda boste začutili cmok v grlu ali hitro bitje srca. Zamislite si, da je ob vas odprto okno, skozi katero prihaja svež zrak. Čutite, kako vam zrak vstopa v telo. Nato izdihnite skozi nos. To vajo delajte od 15 do 30 minut na dan.

Pojte. Zvok vaše najljubše pesmi ima lahko tudi terapevtski učinek. Glasba lahko odžene nemir, ublaži žalost, vendar pazite, da ne boste poslušali takšne, ki je povezana z negativnimi občutki.

Krivda

Občutek krivde pritiska na nas kot zid, pod katerim se ramena in telo zvijajo, v želodcu pa nas kljuva zavest, da smo naredili nekaj narobe.

➽ Kaj nam preti? Migrena. Občutek krivde, ki traja več tednov ali mesecev, lahko povzroči številne telesne spremembe: migreno, bolečine v želodcu, vratu in hrbtu.

➽ Kaj pomaga?Trenutna sprostitev. Ugotovite, v katerem delu telesa se nabira občutek krivde. Nato globoko dihajte, iztegnite dlan in jo dvignite pred obraz. Zamišljajte si, da je na dlani vaš občutek krivde, ki ste ga »izvlekli« iz napetega telesa. Močno izdihnite in vrzite krivdo iz roke s hitrim zamahom. Ponovite desetkrat.

Štejte do šest. Dokazano je, da lahko možgani v šestih sekundah prekinejo avtomatizem, ki spodbuja samodestruktivne občutke. Med štetjem globoko dihajte, nato pa se osredotočite na toplo sapo, ki prihaja iz vaših ust in s seboj odnaša občutek krivde.

Strah

Stari in novi strahovi vplivajo na delovanje srca in povzročajo znojenje dlani. Ovirajo nas v vsakdanjem življenju in lahko, če se jih ne znebimo, resno ogrozijo naše zdravje.

➽ Kaj nam preti? Visok krvni tlak. Ko nas je strah, možgani izločajo hormone, ki dvigujejo krvni tlak in pospešujejo cirkulacijo. Žile na zapestju nam utripajo, večja količina krvi gre iz srca in prehaja v žile, ki se širijo. Osebe, ki jih je nenehno strah, so večinoma neodločne, imajo malo samospoštovanja in so nenehno nemirne.

➽ Kaj pomaga? Vizualizirajte težavo. Zaprite oči in si zamislite zastrašujoč prizor. Potem odprite oči in si predstavljajte neko pozitivno situacijo, ki vam bo na usta izvabila nasmeh. Ponovite desetkrat na dan.

Spremenite držo. Zravnajte se, sprostite ramena in jih potisnite nazaj, dvignite glavo. Vsakič, ko se znajdete v situaciji, ko vas je strah, se postavite v tako držo.

Ljubosumje

Osem od desetih oseb je ljubosumnih na partnerja. Ljubosumje nas počasi razjeda in izzove niz zdravstvenih težav.

➽ Kaj nam preti? Bolezni dihalnih organov in prebavil. Ljubosumje povzroča tesnobo, napetost, strah, negotovost in bes, ti občutki pa lahko privedejo do bolezni dihal, prebavil in srčno-žilnih organov.

➽ Kaj pomaga? Postavite se pred ogledalo. Ko vas popade ljubosumje, se postavite pred ogledalo in videli boste, kako spačen obraz imate. Bi bili radi tako videti? Če ne, se raje pomirite in pogovorite s partnerjem, saj je lahko vaše ljubosumje brez osnove.

Okrepite si samospoštovanje. Za to ni dovolj samo dobro misliti o sebi, ampak morate vaditi tudi pravilno držo. Vsako jutro se z dvignjeno glavo in sproščeni sprehodite po stanovanju in pomislite na vsaj tri svoje dobre lastnosti.