mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kaj pomaga ukrotiti smrčanje?

Mateja Bevk, Maja, 25.05.2017 13:00:00

Moškim krajša počitek, ženskam načenja živce

Delite na:
Kaj pomaga ukrotiti smrčanje?

Žaganje, vlečenje dreta, smrčanje, žvižganje, pogrgravanje - vse to nam lahko načne živce ravno takrat, ko bi radi imeli mir, to je ponoči, med počitkom. Pa se ne dogaja samo v naši spalnici, kajti med spanjem kar vsak tretji Slovenec smrči, po 40. letu vsak drugi, po 50. letu starosti pa že od 60 do 80 odstotkov ljudi. Kako se lahko rešimo te nadloge, ki krati spanec predvsem partnerju? Najprej moramo odkriti, za kakšne vrste smrčanje gre, in potem poiskati ustrezno rešitev!

Smrčače delimo v vsaj štiri skupine, odvisno od tega, kako smrčijo, in temu prilagodimo tudi pomoč.

Nazalno smrčanje

Zvok: Kruleč, od časa do časa se sliši kot žvižganje ali brbotanje vode.

Nastanek: Največkrat so dihalne poti skozi nos zožene, morda zaradi krive nosne pregrade (septum). Skozi nos pride premalo zraka, zato nastane podtlak, ki sproži vibriranje mehkega tkiva v grlu ter tako nastane tipičen zvok smrčanja.

Pomoč: Pomagajo nastavki za razširitev nosnic, učinkovito pa je tudi spiranje nosa s fiziološko raztopino, saj odpira zgornje dihalne poti. Pri krivi nosni pregradi pomaga le operacija.

Smrčanje z jezikom

Zvok: Glasen, rožljajoč, prihaja v presledkih iz grla.

Nastanek: Razlog je ležanje na hrbtu. Sproščeni zadnji del jezika se namreč pomakne v grlo in ga zoži, vdihan zrak se prebija skozi to ožino in zavibrira.

Pomoč: Nastavki za zobe, ki nam pomagajo držati usta zaprta, spalni trakovi, teniška žogica, ki si jo prišijemo na hrbtni del pižame in nam onemogoča, da bi se ponoči prevrnili na hrbet. Možno je celo zdravljenje z oddajnikom električnih impulzov, ki ponoči preprečujejo jeziku, da bi se pomaknil proti grlu.

Smrčanje z usti

Zvok: Enakomerno nadležen, včasih spominja na plapolanje jadra v vetru.

Nastanek: Najsi ležimo na hrbtu, trebuhu ali boku, zaradi dihanja skozi usta smrčimo v vsakem položaju. Tkivo na prehodu iz ustne votline v grlo je zoženo in vibrira tako pri vdihu kot pri izdihu.

Pomoč: Elastičen trak na glavi poskrbi, da somed spanjem usta zaprta. V nekaterih evropskih državah je na voljo tudi otroški dudi podoben plastični pripomoček, ki ga namestimo med ustnice in sprednje zobe.

Smrčanje zaradi spalne apneje

Zvok: Zelo glasno smrčanje, zvok dušenja, davljenja, hlastanja in lovljenja zraka med dihanjem ponoči. Spalna apneja je nevarno bolezensko stanje, saj pride med spanjem do številnih prenehanj dihanja. Prizadene okoli 5 do 7 odstotkov moških in okoli 3 do 5 odstotkov žensk, s starostjo pojavnost strmo narašča.

Nastanek: Najpogosteje nastane zaradi zapore dihalne poti v zgornjih dihalih, odkrijejo pa jo partnerji in okolica, ki zaznajo med smrčanjem ponavljajoče se pavze dihanja: teh je lahko od 5 do 400 na noč.

Pomoč: Nujen je obisk pri zdravniku, ki običajno predpiše dihalno masko, da prizadeti čez noč dobi dovolj kisika.

Kaj pomaga zoper smrčanje?

➽ Nosni obliži: Nalepimo jih prečno čez nos, njihova naloga je razširitev nosnic.

➽ Obroček: nataknemo ga na mezinec, kjer stimulira akupresurno točko za dihanje in tako preprečuje smrčanje.

➽ Nastavki za zobe: Preprečujejo, da bi jezik zdrsnil nazaj in blokiral dihalne poti.

➽ Nastavki za v nos: Razširijo no snice, omogočajo, da vdihnemo več zraka.

➽ Teniška žogica: Prišijemo si jo na hrbet pižame. Avtomatično nas sili, da spimo na boku ali trebuhu.

4 vprašanja, 4 odgovori

4e90ef0a1621ed3bb9f5f524077e6cd8.jpeg

Kako nastane smrčanje?

Smrčanje nastane zaradi plapolanja mehkega neba. Če mehko nebo postane ohlapno, je plapolanje močnejše. Vzrok je torej ožina v žrelu, ki jo mehko nebo povzroča. V tej ožini med dihanjem nastaja negativen zračni tlak, ki povzroča gibanje mehkega neba in s tem oviranje pretoka zraka.

Zakaj smrčijo otroci?

Vzrokov za smrčanje pri otrocih je več. Običajno gre za povečano žrelnico in mandlje (v tem primeru se oboje operativno odstrani, mandlje lahko samo zmanjša) ali za posledico alergij. Možna pa je tudi obstrukcijska apneja, ki nastane zaradi ponavljajoče se začasne zapore dihalnih poti in se kaže kot kratkotrajne prekinitve dihanja. Takšni dihalni premori so škodljivi, ob njih se namreč zmanjša zasičenost krvi s kisikom, to pa dolgoročno lahko škodi številnim organom.

Je smrčanje nevarno?

Smrčanje moti vzorec spanja, nas prikrajša za počitek, dolgoročno pa lahko povzroči resne zdravstvene težave, kot so nočna apneja (odsotnost dihanja med spanjem), visok krvni tlak in srčni infarkt.

Kakšne so možnosti kirurškega zdravljenja?

Obstajata dve možnosti kirurškega zdravljenja smrčanja. Pri prvem načinu kirurg razširi ožino v žrelu - s posebno sondo doseže odvečno tkivo mehkega neba in ga odstrani. Poseg poteka v lokalni anesteziji, traja pol ure, pacient pa gre lahko kmalu domov. Poleg prenehanja smrčanja se izboljša tudi kakovost dihanja in spanja. Poseg imenujemo uvulopalatoplastika.

Druga možnost je somnoplastika, s katero mehko nebo na različne načine zatrdimo. S tem preprečimo premikanje mehkega neba in ustvarjanje zvoka ter tako utišamo smrčanje. Težav z dihanjem ta poseg ne odpravi, spremljajo pa ga lahko celo težave pri govoru (nosljanje).