Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Imejte se radi: izberite LOKALNO!

Katarina Štular, Dom2, 05.08.2017 20:00:00

Če vam ni vseeno, kaj jeste, potem zagotovo veste, da je nakup domačih, lokalnih dobrot prava investicija v vaše zdravje.

Delite na:
Imejte se radi: izberite LOKALNO!

Pa ne samo to! Ko izberete lokalno sadje in zelenjavo, podpirate domače pridelovalce. Zato je lokalna izbira dobrot daleč najboljša odločitev, ki jo lahko naredite zase in za domače gospodarstvo.

Z vrta na krožnik

Ko kupujete domače dobrote, morate vedeti, da so te sveže, neoporečne in postrežene v najboljšem možnem trenutku. Domači izdelki, tako sadje kot zelenjava, namreč do trgovin in tržnic potujejo največ en dan in so zato bistveno kakovostnejši od tistih, ki so na police trgovin prišli iz drugih držav.

Hrana ima veliko več hranil

Če imate na svojem krožniku pogosto sezonsko, predvsem pa lokalno pridelano hrano, zaužijete veliko več hranil. Če bi kupili na primer jagodičevje iz drugih držav, je njegova hranilna vrednost bistveno nižja.

Zakaj je tako?

Če izberete domače izdelke, potem veste, da so do prodajnih polic in tržnic potrebovali manj časa od tistih iz bolj oddaljenih krajev. Sadje in zelenjava iz drugih držav sta zaradi dolge poti obrana nezrela. Pogosto gredo sadeži in zelenjava na pot še napol zreli, in ko prispejo do nas, dozorijo. Toda takšni ne razvijejo enake hranilne vrednosti kot tisti pridelki, ki dozorijo naravno.

Najvišja kakovost: IZBERITE DOMAČE DOBROTE

Zakaj je še dobro, da uživate lokalne dobrote? Ker ste na hrano iz svojega okolja prilagojeni bistveno bolj kot pa na hrano tujega okolja. Zato ni odveč poudariti, da so superživila pravzaprav tista, ki zrastejo na domačih tleh in so sezonska. Tisto, kar narava ponuja v določenem okolju in določenem letnem času, je namreč prav to, kar vaše telo potrebuje za zdravje. Pri uživanju lokalne hrane se tudi izognete dodatnim škodljivim snovem, ki bi jih zaužili, če bi si postregli s tujo hrano.

Domače je 'IN'

Domači izdelki se zaradi svoje kakovosti vračajo na piedestal in so za vaše zdravje ključnega pomena. Zato ni presenetljivo, da se vse več ljudi odloča za lastno pridelavo hrane in posega po domačih, kakovostnih izdelkih.

Preverjena kakovost

To pa še ni vse. Lokalno pridelana sadje in zelenjava sta izpostavljena rednim kontrolam kakovosti, zato sta še toliko bolj cenjena. S svojimi izdelki slovenske kmetije zagotavljajo lokalno samooskrbo, višjo kakovost, sledljivost in znano poreklo, uporabniku in okolju bolj prijazno pridelavo ter veliko količino zdravja.

Kaj morate še vedeti?

Hrana, ki izvira iz domačega okolja, je bogatejša z vitamini in minerali, veliko bolj sveža in še nadzorovano pridelana, zato le posegajte po lokalno pridelanih sadju in zelenjavi.

Za piko na i

Za svoje zdravje boste največ naredili, če boste zares uživali sezonsko in lokalno pridelano zelenjavo in sadje, saj sta takrat sveža in bogata s hranilnimi snovmi. Prav tako pa s svojim nakupom odgovorno prispevate k razvoju slovenskega gospodarstva, kar je še dodaten plus. Zato se imejte radi, pazite na svoje zdravje in izberite lokalno.