Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Hitra hoja – pomoč pri hujšanju

Tina Osterman, Bodi Zdrava, 24.06.2017 13:00:00

Je učinkovita aktivnost, pri kateri izgubljamo kalorije in predvsem maščobe okoli trebuha in bokov.

Delite na:
Hitra hoja – pomoč pri hujšanju

Z njo se lahko naužijemo svežega zraka, hkrati pa ob enaki prehranski shemi izgubljamo kilograme in preventivno poskrbimo za zdravje srca in ožilja. Hitra hoja lahko izboljša naše razpoloženje in posledično krepi tudi bolj pozitivno miselno naravnanost.

Hitra hoja lahko občutno izboljša naše zdravje. Redna in vsakodnevna hitra hoja namreč pripomore k nižjemu krvnemu pritisku, zmanjšuje tveganje za srčno-žilne bolezni in možnost za raka na dojki. Hoja lahko prepreči tudi osteoporozo. Kosti so namreč podobne mišicam – te z večjim pritiskom oziroma aktivnostjo postajajo vse močnejše in gostejše. Pri hoji se mišice in kosti skupaj krepijo in posledično tudi v času počitka bolje obnavljajo.

Številne raziskave kažejo, da hitra hoja pripomore k boljšemu razpoloženju in je zato učinkovita pri boju proti depresiji. Zdravstveni strokovnjaki zato poudarjajo, da naj bi na dan prehodili vsaj deset tisoč korakov, kar je približno šest do sedem kilometrov energične hoje, toliko korakov pa naredite v eni uri. V eni uri energične in aktivne hoje porabite od tristo do petsto kalorij, po mesecu aktivne hoje pa lahko shujšate tudi 1–2 kilograma. Če si ne morete privoščiti ure hitre hoje, jo lahko opravite tudi v krajših časovnih intervalih in večkrat na dan.

Z intenzivno vadbo se pri hoji izgublja trebušna maščoba, ki je najnevarnejša za zdravje in ki se nabira okoli organov, kot so ledvice in jetra. Hitra hoja naj bi izjemno učinkovito vplivala tudi na zmanjšanje obsega bokov in stegen. Z redno hitro hojo vsaj trikrat na teden lahko v povprečju izgubite štiri kilograme v šestnajstih tednih. Hitra hoja namreč pripomore k dvigu ravni hormonov, ki kurijo maščobo.

Intenzivnost in tempo hoje pa je treba vedno prilagoditi trenutni telesni pripravljenosti. Izvajanje hitre hoje zahteva tudi poznavanje ustrezne tehnike, saj ne zadostuje le, da hodimo hitreje kot pri navadni hoji. Pravilno gibanje nog je nujni pogoj za varno in uspešno vadbo, saj je zelo pomembno, da pravilno prenesemo težo na stopalo. Najprej stopimo na peto in šele nato z vsem podplatom, tako da ga previjemo vse do prstov. S prsti se nato močno odrinemo in postavimo na peto druge noge. Pomembno je, da so kolena nenehno rahlo pokrčena, zlasti v trenutku, ko stopimo na peto. Tako ublažimo obremenitev sklepov. Zgornji del telesa naj bo vzravnan, hrbet raven in ramena nekoliko usločena nazaj. Vadba mora vključevati tudi ustrezno gibanje rok in pravilno dihanje. Strokovnjaki priporočajo, da dihamo skladno s koraki, na tri korake torej vdihujemo in nato naslednje tri korake izdihujemo. Pravilna tehnika bo hitro hojo spremenila v pravi trening vzdržljivosti, saj bomo učinkoviteje izrabljali moč nog.

Če bo hitra hoja postala del vaše vsakodnevne vadbe, si boste z njo nabrali veliko kondicije in bili v boljši telesni pripravljenosti za različne delovne obremenitve. Hitra hoja je zagotovo odlično sredstvo za hujšanje in obenem način sproščanja v naravi. Poznamo hojo po ravnem, v hrib, nordijsko hojo. Hoja je preprosta, sproščujoča in koristna za zdravje, predvsem pa cenovno dostopna in ugodna. Za hitro hojo namreč ne potrebujemo članske izkaznice, kot na primer za fitnes, potrebujemo le udobne športne čevlje in oblačila. Hitra hoja je odlična rekreacija, ki omogoča razgibanost celotnega telesa!