požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

stipan-macan Njena.si

Gledalci Botrov jezni zaradi smrti glavnega junaka...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Čudež iz narave

Marjana Romanović, Bodi Zdrava, 19.04.2017 20:00:00

Zdravilne učinke medu so poznala že mnoga ljudstva.

Delite na:
Čudež iz narave

Med je naraven izdelek.. Barva, okus, vonj in tekstura so odvisni od cvetnega nektarja, ki ga čebele naberejo. Čebelar Mitja Nakrst skupaj z ženo Katjo skrbno oskrbuje čebele skozi vse leto. Njihov slogan je: Čebele imamo radi.

Čebele so kot en velik čudež narave in življenje v panju poteka vse leto. Kako poteka prezimovanja čebel v zimskem času in kako se aktivnosti spremenijo v času paše?

Čebelarstvo je v Sloveniji splošno razširjeno in gre za pomembno kmetijsko panogo. Čebele so po naši državi enakomerno zastopane, kar pomeni, da čebelarji zagotavljamo preostalemu kmetijskemu sektorju brezplačen opraševalni servis in hkrati skrbimo za naravoslovno pestrost. Čebele imajo svoj življenjski ritem, ki ga moramo čebelarji za uspešno delo dobro poznati. V jesensko-zimskem obdobju morajo biti čebele pravilno oskrbovane. Energija čebel je v obdobju mirovanja usmerjena predvsem v vzdrževanje temperature v zimski gruči čebel. Kranjska čebela, s katero čebelarimo na našem področju, ima po tem obdobju izredno buren spomladanski razvoj. Te družine so sposobne takoj po obdobju mirovanja že prve spomladanske cvetlične paše.

V Sloveniji je avtohtona pasma čebel kranjska sivka. Nam lahko kaj več poveste o tej vrsti čebel ter katero vrsto vzgajate sami?

Dejstvo je, da je v Sloveniji mogoče gojiti izključno kranjsko raso čebel (Apis mellifera carnica). V našem čebelarstvu se intenzivno ukvarjamo z vzrejo čebeljih matic te avtohtone rase. Samo vzrejališče je pod nadzorom slovenskih strokovnih ustanov. Kranjska čebela je izredno miroljubna, lepo sedi na satju in ni napadalna. Zelo dobro je prilagojena našemu okolju, tudi glede na podnebje, in je zelo primerna za gozdno pašo. Ta vrsta je sposobna v zimskem obdobju preživeti v manjši čebelji gruči, pozneje pa se izredno hitro razvija. Slovenski čebelarji smo ponosni, da čebelarimo z našo sivko.

Čebele na paši iščejo nektar in mano. V kakšnem okolju naj bi se čebele pasle in kaj je pomembno za njihov življenjski cikel in razvoj?

Čebele potrebujejo reden vir hrane, da se lahko primerno razvijajo. Pravilna oskrba je seveda pomembna skozi vse leto. Samo okolje v Sloveniji nam zagotavlja popolnoma varne čebelje pridelke. Ob posameznih nepravilnostih, ki se lahko zgodijo (na primer neustrezna uporaba FF S), čebele praviloma odmrejo, še preden se vrnejo v panj. V primeru takšnega stanja čebelar seveda ustrezno ukrepa.

Čebele med izdelujejo iz cvetličnega nektarja ali iz rastlinske mane. Kaj je tisto, pri čemer nam lahko med koristi, ko govorimo o dobrem počutju in zdravju?

Med je visoko vredno naravno živilo. Je kompleksna mešanica 300 različnih kemijskih spojin, med njimi pa prevladujejo različni sladkorji. Pomembne so še beljakovine, kisline, vitamini in encimi. V Sloveniji poznamo različne vrste pridelanega medu. Prav zaradi različnosti v sestavi se med seboj razlikujejo v senzoričnih značilnostih.

Poznamo cvetlični, gozdni in akacijev med. Bi nam lahko povedali kaj več o teh vrstah medu in kakšne so prednosti uživanja?

Glede na zemljepisni in botanični izvor medičine, njen način pridobivanja in glede na letni čas poznamo različne tipe medu. Ločimo nektarni med. Ta je pridobljen iz nektarja cvetov. Med te vrste spadajo cvetlični med, akacijev, ajdov, regratov, sončnični, rešeljikin, med oljne ogrščice ter delno lipov in kostanjev med. Med iz mane pa je proizveden predvsem iz izločkov žuželk na živih delih rastlin ali izločkov živih delov rastlin. Med te spadajo gozdni, smrekov, hojev, lipov in kostanjev med. Cvetlični med je zelo raznovrsten in srednje do močno sladek. Za gozdni med je značilno, da sta sladek in kisel okus uravnotežena. Zelo svojevrsten je akacijev med, ki je skoraj brezbarven, z nežno in šibko aromo. Lipov med je zelo osvežilen, kostanjev pa grenkega okusa. Smrekov in hojev med sta tudi zelo pomembna, vendar ju čebelarji težko pridobimo vsako leto. Tu smo vezani na naravni ritem medenja teh rastlin, ki se zelo razlikuje med sezonami. Smrekov med je rdečkaste barve in bister, hojev pa moten in sivorjave barve z zelenim odsevom.

Med je lahko prebavljiv, vsebuje minerale, vitamine in je vir energije. Kako deluje na počutje v zimskem času in kako ga je koristno uporabljati?

Med je tako zelo bogato in pestro živilo, da se ga lahko uporablja skozi vse leto. Naša kultura uporabe medu in čebeljih pridelkov je sicer res bolj vezana na hladnejše mesece. Z novimi spoznanji o medu je uporaba teh izdelkov lahko pogostejša. Med seveda najpogosteje uživamo na kruhu z maslom ali si z njim posladkamo čaj. Lahko pa nas spremlja tudi pri preostalih napitkih, pri izdelavi sladic, domačih krem ali pri uporabi v kozmetične namene, na primer za medeno masažo.

Kako pa je z matičnim mlečkom?

Samo delo in pridobivanje matičnega mlečka je nekaj posebnega. To delo predvsem potrebuje dobre priprave, zahteva veliko časa in skrbno negovane čebelje družine. Pomembno pa je tudi skrbno ravnanje po proizvodnji. Matični mleček izločajo mlade čebele delavke med petim in dvanajstim dnevom starosti v krmilnih žlezah. V tem obdobju čebele krmilke hranijo vse ličinke čebel, matico in trote pred parjenjem. Skratka, razvidno je, da je poraba matičnega mlečka v čebelji družini zelo premišljena. Menim, da je treba to upoštevati tudi pri ljudeh. Zavedati se moramo, da matični mleček nima vsemogočega delovanja na naš organizem. Je pa zagotovo koristen in učinkovit pri mnogih boleznih. Dobre rezultate so dosegli pri otrocih, starejših ljudeh in bolnikih. Poznamo ga kot poživilo in ima številne dokazane dobrodejne lastnosti. Izboljša počutje in daje občutek večje moči, omogoča daljše umsko delo brez utrujenosti, blaži živčno napetost, pospešuje presnovo. Uravnava delovanje telesnih žlez, pospešuje razvoj in rast las, pozitivno deluje pri odpravljanju posledic visokega krvnega pritiska, deluje varovalno pri izpostavljenosti prevelikemu odmerku radiacijskega sevanja … Vedno znova nas presenečajo zgodbe zadovoljnih ljudi, ki se vračajo po nov izdelek. In delijo svojo zgodbo o pozitivnem učinku matičnega mlečka. Sistem pridobivanja matičnega mlečka ni preprost, zato nas tudi tovrstne zgodbe spodbujajo k temu zahtevnemu opravilu.

Pri vašem delu čebele negujete in jih vzdržujete iz ene v drugo sezono. Čebele so vaše stalne spremljevalke. V čem je prednost nakupa medu pri lokalnem čebelarju?

Čebelarja poznamo in se z njim lahko tudi pogovorimo o delu s čebelami in načinu pridobivanja izdelkov, ki jih proizvaja. Botanični izvor izdelkov pri lokalnem čebelarju je tudi znan. Čebelar bo zagotovo ponudil v preizkušnjo različne vrste izdelkov, nas poučil o uporabi in odgovarjal na vprašanja, ki nas zanimajo. Čebelarji tako tudi dobivamo potrditev za uspešno delo in nov zagon za delo v tej panogi. Zavedamo se, da so čebele pomembne tudi za širšo okolico, ozaveščamo otroke v vrtcih in šolah ter smo družbeno in lokalno zelo aktivni na tem področju.

Kako vidite razvoj čebelarstva v prihodnje?

Čebelarstvo je res čudovita panoga, ki zahteva veliko znanja. Je resno delo in čebelarji temu primerno tudi delujemo. Če so čebelarji površni, potem je delo s čebelam težko in pogosto žal tudi kratkotrajno. Prihodnost vidim le v strokovnosti in skrbnem delu čebelarjev ob spremljanju in pomoči strokovnih slovenskih in tujih ustanov.