favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Čiščenje zgolj z naravnimi čistili!

Metka McCully Žigon, Pomagaj si sam, 05.07.2017 13:00:00

Hitro, preprosto in naravno do enakega ali še boljšega učinka!

Delite na:
Čiščenje zgolj z naravnimi čistili!

Že nekaj let uporabljam pri čiščenju hiše le svoja, doma izdelana čistila, v trgovini ne kupim niti enega samega že pripravljenega čistilnega sredstva.Ni potrebno. Doma izdelana naravna čistila očistijo vse površine in umijejo vse enako učinkovito kot katerokoli kupljeno. Glede na to, da jih sama izdelujem in uporabljam že vrsto let, si upam to trditi mirne vesti.

Koliko nepotrebne, a drage kemije nam prodajajo! Z vso to kemijo uničujemo okolje, sebe in lastne otroke. Ne bom se spuščala v naštevanje in opisovanje škodljivih snovi v kupljenih čistilih. Raje z vami delim svoje najljubše preizkušene recepture.

Pri izdelavi lastnih čistil potrebujete le nekaj stvari. Osnovne sestavine so: soda bikarbona, kis, limonin sok. Svojim čistilom dodajam še naravna eterična olja za razkuževanje in prijeten vonj.Ni pa nujno, če želite varčevati, kupite in uporabljajte morda le eno eterično olje. Sivkino je univerzalno in deluje tudi razkuževalno.

Spomnim se, kako sem včasih kupovala čistila z 'nosom'. Vse sem prevohala in kupila tisto, ki mi je najbolj in najlepše dišalo. Kaj pa je s tem narobe, boste vprašali. Vse. Čistila so odišavljena s sintetičnimi dišavami, ki so zelo škodljive. Velika večina je hormonskih motilcev in učinkujejo že v skorajda nezaznavnih koncentracijah. Zanimivo je, da po nekaj letih uporabe eteričnih olj sintetičnih dišav sploh ne morem prenašati. Prav smrdijo mi. Tudi tisto, ki mi je prej najlepše dišalo. Naravna eterična olja so znana po svojih antibakterijskih, antivirusnih in protiplesnobnih učinkih. Delujejo pa tudi aromaterapevtsko, torej ugodno na telo in dušo. Zdravijo nas in krepijo ter ne uničujejo, tako kot sintetične dišave.

Izdelava lastnih čistil je hitra in preprosta. Če imate sestavine doma, lahko vse potrebno za dlje časa izdelate v pol ure. Da o prihranku denarja ne govorimo, najpomembnejše pa se mi zdi, da ne onesnažujemo okolja ter ne škodimo z vsemi temi kemikalijami sebi in svoji družini.

Čistilo za steklene površine, ogledala

To večnamensko za okolje prijazno in nestrupeno pršilo je dobro imeti pri roki za čiščenje in odišavljanje skoraj vsake površine. Opozorilo -ni za marmor!!!

Sestavine:

  • 1 skodelica nearomatiziranega naravnega kisa za vlaganje
  • 1 skodelica destilirane vode
  • 3 kapljice eteričnega olja (sivka, limona)

Postopek: Kis in vodo vlijemo v primerno razpršilko, zmešamo in dodamo nekaj kapljic eteričnega olja. Dobro pretresemo. Steklene površine popršimo s čistilom, zdrgnemo z gobico za umivanje posode in do suhega obrišemo s čisto krpo, ki ne pušča dlak, ali s časopisnim papirjem.

S tem pršilom čistimo tudi notranjost hladilnika, steklo, kabino za prhanje, šipe, ogledala. Dobro odstranjuje vodni kamen.

Osnovno čistilo – za kopalnico, kuhinjske omarice in tudi za steklokeramično kuhalno ploščo

Sestavine:

  • ½ l(dve skodelici) vroče vode
  • 1dl kisa za vlaganje ali jabolčnega kisa
  • 1 žlička pralne sode
  • 1 žlička detergenta za pomivanje posode
  • 10 kapljic eteričnega olja : čajevec, sivka, rožmarin …

Postopek: Sestavine odmerimo in zmešamo v večji posodi. Pazimo, ker se peni! Zlijemo v pršilko in dodamo eterično olje po želji in izbiri.

S čistilom popršimo delovne površine, kuhinjske omarice, kuhinjski pult, keramične ploščice, korito, pipo … Podrgnemo z gobico in obrišemo s krpo do suhega. Spiranje ni potrebno.

Čistilo za tla (ploščice)

Uporabite kar čistilo iz gornjega recepta. Skodelico čistila zlijemo vvedro tople vode in pomijemo tla kot običajno. Primerno je za ploščice, vinilne obloge (topli pod), laminat. Ni za marmor!!

Čistilo za lesena tla in druge lesene površine (omare, stole, tudi usnje)

Čudovito nestrupeno čistilo za les. Les neguje, razkuži in očisti. Primerno je tudi za usnje. Po čiščenju se površine rahlo svetijo, a niso mastne in ne drsijo. Odišavi očiščene površine in prostor.

Sestavine:

  • 1 skodelica olivnega olja
  • 20 kapljic eteričnega olja – sivka, rožmarin, evkaliptus, limona, cipresa

Postopek: Olivno olje in eterična olja zmešamo ter dobro pretresemo. Uporabimo lahko le eno eterično olje ali pa po svojem okusu naredimo iz naštetih kombinacijo.

Uporabljamo za pomivanje lesenih tal: laminat, ladijski pod, parket.Za osnovo uporabimo osnovno čistilo oziroma naredimo enako kot za pomivanje tal. Voda naj bo zelo vroča. Vanjo zlijemo še dve žlici olivnega olja in pomijemo oziroma obrišemo lesene površine. Spiranje ni potrebno.

Čistilo za stranišče

Sestavine:

  • 1 dl tekočine za pomivanje posode
  • 1 velika žlica citronske kisline
  • 5–10 kapljic eteričnega olja limone in sivke
  • 2 dl destilirane vode

Priprava: Sestavine po vrstnem redu, kot so naštete, zmešamo v primerni posodi in vlijemo v primerno embalažo.

Čistilo vlijemo v školjko, podrgnemo s krtačo in pustimo delovati kakšno uro. Najbolje pa je, da to naredimo zvečer, da deluje čez noč. Nato s krtačo dobro podrgnemo in splaknemo. Druge dele stranišča,pokrov in keramiko pa očistimo z osnovnim čistilom iz gornjega recepta.

Kocke za odišavljanje, čiščenje in razkuževanje stranišča

Naredimo podobno kot kopalne kroglice za kopel. Soda bikarbona in citronska kislina delujeta proti vodnemu kamnu, eterična olja pa školjko razkužijo in ustvarijo prijeten vonj.

Sestavine:

  • 1 skodelica sode bikarbone
  • ½ skodelice citronske kisline
  • ½ skodelice soli
  • po 15 kapljic vsakega eteričnega olja: sivka, limona, meta (ali bor ali rožmarin)

Priprava: Vse sestavine dobro premešamo, dodamo eterična olja. Malce popršimo s hidrolatom ali kar z vodo in ponovno premešamo. Natlačimo v silikonske modelčke, pokrijemo in pustimo nekaj ur ali čez noč, da se strdijo. Vzamemo iz modelčkov in shranimo v ustrezni posodi. Če jih damo v stranišču v posodici na poličko, bodoodišavile prostor. Vsak dan ali po potrebi damo eno ali dve v straniščno školjko, počakamo, da se stopijo, podrgnemo s krtačo in zmijemo.

Čistilo za pečico

Čiščenje pečice je vedno zoprno opravilo. Kupljena čistila za pečico so med najbolj agresivnimi in strupenimi. Kar nekaj časa sem potrebovala, da sem prišla do tega naravnega recepta, po katerem očistim pečico nestrupeno in z ne preveč muke.

Sestavine:

  • 1 skodelica sode bikarbone
  • 1 velika žlica pralne sode
  • 1 velika žlica kuhinjske soli
  • voda po potrebi
  • 1 skodelica kisa za vlaganje ali jabolčnega kisa
  • nekaj kapljic eteričnega olja – limone ali limete (lahko pa izpustimo)

Priprava: Suhe sestavine zmešamo, dodamomalce vode, da nastane gosta pasta. Pečico ogrejemo na najvišjo temperaturo. Nato jo izključimo in odpremo vratca, naj se malo ohladi, da se ne bomo opekli. Čistilno pasto s krpo nanesemo na vse stene še tople pečice in pustimo delovati od 15 do 20 minut. Kis damo v razpršilko, dodamo eterična olja in popršimo po pečici. Po približno 5 minutah zdrgnemo z gobico, obrišemo in odstranimo vse ostanke čistila.

Čistilo za odtoke

Tudi ta čistila so zelo škodljiva in agresivna. Da preprečimo zamašitev, je najbolje delovati preventivno. Z naslednjo mešanico očistite odtoke enkrat na mesec.

Sestavine:

  • ½ skodelice sode bikarbone
  • ½ skodelice grobe soli
  • 1 skodelica alkoholnega kisa za vlaganje

Vse skupaj stresemo v odtok, počakamo 15 minut in prelijemo z vrelo vodo.