Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

6 presenetljivih načinov, kako postati boljši tekač

Branka Grbin, Bodi Zdrava, 18.05.2017 13:00:00

Če želite postati boljši, je seveda logično, da tečete čim več, a do boljših tekaških rezultatov vam bodo pomagale tudi druge vadbe.

Delite na:
6 presenetljivih načinov, kako postati boljši tekač

Okrepite trebušne mišice. Sprva se ne sliši logično, a močan trup vam pomaga vzdrževati boljšo formo med tekom, dobra forma pa vas bo pripeljala do boljših rezultatov. Zato ne zanemarjajte vaj za trebušne mišice.

Okrepite zadnjične mišice. Veliko profesionalnih tekačev pravi, da moč za tek prihaja prav iz zadnjičnih mišic, zato je smiselno v rekreacijo vključiti tudi vaje za zadnjo plat. Šibka zadnjica namreč lahko vpliva na poznejše bolečine v spodnjem delu hrbta in mečih. Še en razlog torej, da v rekreacijo vključite vaje za moč.

Izboljšajte gibljivost gležnjev. Stopala, gležnji in kolena so pri teku najbolj na udaru, prvi pa so prav gležnji. Te morate zato redno razgibavati pred in po teku. Pri tem lahko zelo pomaga joga, ki vsebuje nekaj odličnih vaj, ki pripravijo ude na tek in jih razgibajo po koncu.

Penasti valj naj postane vaš prijatelj. Trenutno je zelo priljubljen, a ne zaman. Slava penastega valja je povsem upravičena, saj pomaga preprečevati poškodbe in lahko služi kot osebni maser. Pred vadbo poskrbi za prekrvitev in nekakšno ogrevanje, po njej pa pomiri mišice. Zelo priporočljiv je tudi v dneh, ko čutite bolečine v mišicah (musklfibr).

Privoščite si počitek. Čeprav vam tek dobro dene tako psihično kot fizično, z njim nikar ne pretiravajte. Če si ne boste vzeli dovolj počitka, ne boste dosegli rezultatov, kakršnih si želite. Spanec ima pri tem ključno vlogo, saj pomaga pri uravnavanju hormonov. Zelo dobrodošli sta tudi masaža (lahko s penastim valjem) in kopel.

Pazite na prehrano, a se ne omejujte. Zdrava prehrana je ključna pri doseganju boljših rezultatov, vendar telesa ne omejujte s strogimi dietami. Pomembno je, da pojeste dovolj, da brez slabe vesti uživate ogljikove hidrate (da, prav ste prebrali), saj predstavljajo gorivo, predvsem pa naj zdrava, uravnotežena prehrana postane del vašega življenjskega sloga. Povečajte vnos maščobnih kislin omega-3, zelenolistnate zelenjave (bolj je zeleno, bolje je) in vode. Voda je vaša najboljša prijateljica.