pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

hisa mojca pasek setinc mile-pl015 Reporter.si

Skrivnost elitne vile za pol milijona: kako sta si...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Thomas naj bi vedel preveč Odkrito.si

Je pokojni Kingston vedel, kaj je narobe s Kate?

doncic Ekipa24.si

Kaaaaaj?! Dončić se je držal za glavo in smejal...

Kuhanje in sesanje krivita križ

Mateja Bevk, Maja, 26.05.2017 13:00:19

Bolečine v hrbtu ne povzroča zgolj hernija diska. Včasih so dovolj že nepravilni gibi, da te preseka.

Delite na:
Kuhanje in sesanje krivita križ

Dviganje težkih predmetov, sesanje prahu, celo ležanje na kavču so lahko vzrok za težave s križem. Fizioterapevti ob tem svetujejo, kako se spopasti z vsakdanjimi opravili, da hrbet ne bo trpel.

Delo za računalnikom

Veliko ljudi dela za računalnikom. Neergonomsko urejen računalniški delovni prostor pa je lahko sprožitelj hudih bolečin v hrbtu. Zaradi dolgotrajne prisiljene drže pride do napetosti v mišicah celotnega hrbta, ramen in vse tja do zapestja.

Nasvet fizioterapevta: Bolečine v hrbtu lahko zmanjšate tako, da med sedenjem skrbno pazite na držo. Najboljše je, če ste pri sedenju nagnjeni rahlo nazaj - k pravilnejši drži vam bo pomagalo, če si boste malo podložili ledveni del hrbta. Sicer pa pazite tudi, da gledate naravnost proti računalniškemu zaslonu, kajti če boste več ur na dan glavo držali rahlo navzgor ali navzdol, boste verjetno kaj kmalu začutili še bolečine v vratu.

Nakupovanje

Velik nakup ne kaže posledic le v prazni denarnici, ampak negativno vpliva tudi na hrbet. Vodi lahko v enostransko prenapetost mišic in ukrivljenost hrbtenice.

Nasvet fizioterapevta: Porazdelite nakupljeno v več vrečk in jih nosite v obeh rokah čim bližje telesu. Porazdeljena teža omogoča bolj vzravnano držo.

Kuhanje

Pogosto delovni pult in kuhalna plošča nista najbolj prilagojena naši telesni višini. Če se moramo med kuhanjem preveč sklanjati, vodi to v zategnjenost mišic vratu in hrbta.

Nasvet fizioterapevta: Kdor veliko stoji na mestu v sključeni drži (rezanje, mešanje, sekljanje), naj si priskrbi višji (barski) stol, na katerega bo lahko naslonil zadnjico in bo delo potekalo lažje. Če ste precej nižji in morate med kuhanjem celo stopati na prste in prisiljeno držati roke dvignjene, pa vam lahko pomaga pručka. Sicer pa imejte hrbet med delom raven, ramena pa večkrat sprostite tako, da glavo nagnete v eno in drugo stran.

Sesanje

Sesanje prahu lahko vpliva na počutje hrbta, zlasti če delo opravljamo nepravilno. Ravne noge in naprej nagnjen zgornji del telesa na dolgi rok vodita v boleč križ.

Nasvet fizioterapevta: Med sesanjem stojte tako, da je ena noga vedno spredaj, druga pa zadaj (v razkoraku in pokrčena), hrbet pa čim bolj raven. V tem primeru o bolečinah ne bo sledu, čeprav boste prah sesali ves dan.