Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Joga in Pilates

Matic Slapšak, 23.03.2017 14:53:10

Pred tisočletji so indijski rishiji (modreci in svetniki) v svojih meditacijah raziskovali naravo in vesolje.

Delite na:
Joga in Pilates
Vir: Pixabay

Odkrili so zakonitosti materije, energije in duhovnih svetov in pridobili vpogled v vzročnosti, ki obstajajo v vesolju. Ugotovitve so strnili v celovit sistem, znan kot joga, in jih zapisali v vedskih spisih.

Beseda joga izvira iz sanskrta in pomeni povezati, združiti. Najpomembnejše vodilo joge je ahimsa ali nenasilje. Danes je joga eden najbolj celovitih in univerzalnih sistemov, načinov življenja oziroma pogledov na svet, človeka, vsa živa bitja, ki uči, da je vse v vesolju neločljivo povezano ter da lahko samo skozi spoznanje in doživetje te celovitosti vzpostavimo svoj notranji mir in dosežemo želeno znanje in trajno srečo.

Naše prvo bogastvo je dobro zdravje. Vadba joge v nas vzpostavlja harmonijo telesa, uma in duše. Prek telesnih položajev (asan), dihalnih vaj (pranajam), sproščanja, meditacije in drugih tehnik, moralnega in etičnega vedenja, zdravega prehranjevanja ter pozitivnega načina mišljenja in življenja nas vodi do celostnega zdravja, umiritve duha, do notranje harmonije, dobrega počutja in spoznavanja samega sebe.

Mnogo spoznanj joge je ponovno razkrila in potrdila sodobna znanost in danes številne ugotovitve uglednih medicinskih in drugih znanstvenih ustanov po svetu potrjujejo, da je joga orodje za ohranjanje dobrega psihofizičnega počutja v stresnem vsakdanjiku. Kako zelo jogo potrebujemo v sodobnem življenjskem tempu, pa zgovorno pričajo milijoni ljudi, ki jim pomeni redke trenutke, ko se lahko posvetijo svojemu zdravju in sprostitvi.

Pilates je posebna vrsta vaj za krepitev telesnih mišic. Iznašel jih je Joseph Hubert Pilates iz Mönchengladbacha, ki je to vadbo najprej poimenoval Contrology, ker naj bi pri izvajanju vaj s pomočjo duha kontrolirali mišice. Pilates je bil med prvo svetovno vojno interniran, v tem času pa je začel razvijati celosten program vadbe, ki naj bi pripomogel k izboljšanju konstitucije in drže. Pri tem se je naslanjal na svoje znanje vzhodnoazijskih vadb, joge in zenovske meditacije ter upošteval tudi gibanje živali. Po vojni se je vrnil v Nemčijo in začel delati s pomembnimi ljudmi s področja vadbe, leta 1923 je emigriral v New York in si v stavbi New York City Ballet odprl lasten studio, kar tudi pojasni povezanost metode s plesom. Sprva so pilates poleg športnikov izvajali plesalci in zvezde iz šovbiznisa. V zadnjih desetletjih 20. stoletja je pilates postal trend v studiih za fitnes.

Pilates je celostna telesna vadba, ki se osredotoča na težje dostopne, manjše in šibkejše mišice, ki pripomorejo k pravilni in zdravi telesni drži, krepitvi mišic in kardiovaskularnega sistema, izboljšani telesni pripravljenosti in koordinaciji ter bolj poudarjenemu samozavedanju. Trening vključuje vaje za moč, raztezanje in dihanje. Vadba je primerna tudi za rehabilitacijo po poškodbah.

Podlaga vsej vadbi je treniranje telesnega centra (»Powerhouse«), ki zajema mišice spodnjega dela trupa: medenične, trebušne in hrbtne. Vse vaje se izvajajo počasi in tekoče, z upoštevanjem pravilnega dihanja. Tak način vadbe je blagodejen tako za mišice kot tudi za členke. Pilates zajema okoli 500 različnih vaj, ki služijo krepitvi in raztezanju mišic.